Sledujte brífink po zasedání vlády a Evropské komise. Co Fiala s Leyenovou dohodli?

Petr Fiala a Ursula von der Leyenová v Litomyšli

Projev Fialy po jednání vlády a EU

Jednání Rady Evropské unie povedou z pozice předsednické země během příštích šest měsíců Češi. Tuzemští ministři a úředníci budou mít možnost do určité míry ovlivnit témata, na která se Rada zaměří. Premiér Petr Fiala (ODS) v této souvislosti plánuje na první den českého předsednictví projev. Co vzkáže nejen českému národu?

Nejen zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, ale také energetická bezpečnost, posilování evropských obranných kapacit a bezpečnost kybernetického prostoru, strategická odolnost evropského hospodářství a odolnost demokratických institucí. To jsou hlavní body, kterým se bude Česko v době svého předsednictví věnovat.

„Českou úlohou bude být v Evropské unii krizovým manažerem, dokázat hledat shodu mezi členskými státy na jednotlivých návrzích,“ přiblížila dále analytička výzkumného ústavu STEM Helena Truchlá. Podle toho, kterému tématu se bude Rada věnovat, pojede do Bruselu se svými protějšky jednat konkrétní ministr, do jehož resortu daná agenda spadá.

„V Evropské radě jednotlivé debaty probíhají různě v zákulisí. Je to vysoká diplomacie, kdy představitelé různých států – ať už jsou to ti diplomaté nebo zástupci vlád – vedou jednání. Ta, která se dostanou nejvíce na povrch, to jsou již samotné závěry, kdy se nějaký návrh dotahuje,“ doplnila Truchlá.

Co je úlohou předsednické země?

Setkání Rady EU bývá zpravidla vrcholem jednání o unijních zákonech. Ty předkládá Evropská komise, jež legislativní návrhy posílá nejen Radě, tedy zástupcům vlád jednotlivých zemích, ale také Evropskému parlamentu a národním parlamentům. Pokud se europarlament s Evropskou radou shodnou, zákon vejde v platnost a je pak na státech, aby ho přijali na národní úrovni.

Pokud ne, mohou si ho mezi sebou instituce posílat tak dlouho, dokud nenajdou shodu nebo zákon spadne úplně pod stůl. Pokud se najde dostatek parlamentů, které s navrhovaným zákonem nesouhlasí, mají možnosti legislativu zbrzdit.

Úloha předsednické země je podle diplomatů hodně o mravenčí práci, zjišťování, co které státy chtějí, a hledání kompromisu. Pokud by prý země prosazovaly na sílu jen své zájmy, za chvíli by se na ničem nedohodly.

K českému předsednictví v EU sledujte v jeho první den – 1. července – speciální vysílání na CNN Prima NEWS. Po poledni při této příležitosti vystoupí se svým projevem i premiér Petr Fiala (ODS).

Tagy: