Sledujte ZÁZNAM: Babiš odletěl na summit EU. Čeká ho debata o cenách energií i očkování

Premiér Andrej Babiš v Bruselu

Brífink před odletem Andreje Babiše do Bruselu

Začíná dvoudenní summit Evropské unie a nebude na něm chybět ani český premiér Andrej Babiš (ANO). Společně s prezidenty a premiéry členských zemí se budou zabývat rychle rostoucími cenami energií či dalším postupem očkování proti covidu. Premiér na tiskové konferenci přiblíží, jaká další témata chce na summitu řešit.

Někteří lídři se chystají s polským premiérem Mateuszem Morawieckim debatovat o stavu právního státu v Polsku. Při pracovní večeři pak summit probere také obchodní politiku EU a přípravu klimatického summitu v Glasgow.

Prezidenti a premiéři se v belgické metropoli sejdou v době, kdy většina států přijala či plánuje přijmout kroky, které mají lidem a firmám pomoci zvládnout prudký nárůst cen elektřiny a plynu. Vlády se snaží snižovat daňovou zátěž nebo finančně podpořit ohrožené skupiny obyvatel, v čemž je minulý týden svými doporučeními podpořila Evropská komise. Země však nejsou jednotné v tom, jak rázný by měl být společný postup unie.

Komise navrhla možnost společných nákupů plynu či rozšíření strategických rezerv, některé státy jako Francie, Španělsko či Česko ale chtějí zajít ještě dále. Mluví o reformě trhu s elektřinou či v českém případě o regulaci cen emisních povolenek.

Lídři podle předběžného návrhu závěrů summitu vyzvou Evropskou komisi, aby zvážila dlouhodobější opatření, která „zajistí domácnostem a firmám energii za dostupné ceny“ a předejdou nedostatku zásob či přílišné závislosti na dovozu. Konkrétní kroky návrh nezmiňuje, diplomaté přitom očekávají složitou debatu o těchto politicky citlivých otázkách.

Tagy: