Sledujte ZÁZNAM brífinku s Mynářem. Jak bude vypadat Zemanův režim po propuštění z ÚVN?

Miloš Zeman (vpravo) s Vratislavem Mynářem.

Mynář promluvil o stavu prezidenta

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek dopoledne opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN). V ní strávil 46 nocí. Hned v pátek hlava státu jmenuje novým předsedou vlády Petra Fialu (ODS). Bude skutečně vetovat některého z ministerských kandidátů? A jak bude vůbec vypadat Zemanův režim po propuštění z ÚVN? I to by měl sdělit hradní kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci. Sledovat ji můžete od 13:30 v tomto článku.

ÚVN uvedla, že Zeman se rozhodl využít zdravotnických služeb v domácím prostředí. Šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima minulý týden řekl médiím, že by prezident měl ještě zůstat v nemocnici, aby nabral síly.

Rozhodnutí ale bylo na Zemanovi. Podle Zimy by měl být prezidentův pokoj v Lánech vybaven podobně jako v nemocnici a starat by se o něj měl kvalifikovaný personál. Potřeba podle něj bude kvůli nepřetržité péči pět až sedm zdravotníků.

Zodpovědnost péče o Zemana převzala společnost Senior Home Group. Nemocnice jí předala potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán.

Který kandidát Zemanovi nesedí?

Prezident z nemocnice odjel zhruba v 10 hodin. Z areálu ho odvezl stejný sanitní vůz vybavený mobilní jednotkou intenzivní péče, který ho do nemocnice dopravil. Sanitu doprovázely vozy ochranné služby. U propuštění byla prezidentova žena Ivana, dcera Kateřina i Vratislav Mynář. Do Lán přijela kolona vozů krátce před půl jedenáctou. Na příjezd dohlížela ochranná služba i vojáci.

Prezident se již v pátek setká s šéfem ODS Petrem Fialou, aby jej jmenoval premiérem. Diskutovat spolu budou také o personálním zastoupení vlády. Už teď je jasné, že jedno jméno prezidentovi vadí. Zřejmě půjde o exposlance Jana Lipavského (Piráti), který je kandidátem na ministra zahraničí.

„Nebude to žádná personální averze, protože jsem toho člověka nikdy neviděl. Ale budu mít své důvody, které Petru Fialovi řeknu, a přes to nejede vlak,“ nechal se slyšet Zeman, který hodlá tohoto člena vlády vetovat.

Nominaci jiného kandidáta na místo toho, ke kterému má Zeman výhrady, však Fiala odmítl. Seznam členů vlády považuje za kvalitní. Prezident by se měl časem se všemi kandidáty na ministry sejít.

Jak konkrétně by jeho režim mohl po propuštění z ÚVN vypadat, poodhalí Vratislav Mynář na tiskové konferenci. Sledovat ji můžete od 13:30 v tomto článku.

Tagy: