Chaos a nedůvěra vůči očkování jsou zásluhou vaší vlády, vmetl Drahoš Schillerové

Jiří Drahoš

Drahoš se pustil do vlády v demisi

Senátor Jiří Drahoš (za STAN) se ve vysílání CNN Prima NEWS ostře pustil do dosluhující vlády za to, jak postupuje v boji proti covidové epidemii. Někdejší kandidát na prezidenta kabinet Andreje Babiše (ANO) obvinil z chaotické komunikace, která prý vedla k nedůvěře lidí v očkování. Podle ministryně financí v demisi Aleny Schillerové (ANO) ale budoucí vláda Petra Fialy (ODS) v řešení epidemické situace nepřišla s ničím novým a naopak se vrací o krok zpět.

Budoucí kabinet Petra Fialy ve středu představil, jak hodlá s covidem bojovat a co bude dělat jinak než dosluhující vláda. Mimo jiné neplánuje zavádět povinné očkování a zároveň chce obnovit možnost prokazovat se PCR testy například při vstupu do restaurace. To je ale podle Aleny Schillerové krokem zpět.

„Než jsme zavedli systém O-N (očkování, prodělaná nemoc, pozn. red.), očkovalo se asi 10 tisíc lidí denně, od té doby se očkuje přes 50 tisíc denně. To jsou jasná čísla, zafungovalo to. Je to restriktivní, ale pomáhá to. Budoucí vláda nevymyslela nic nového, jen chce zpět systém O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc, pozn. red.),“ řekla ministryně. Přesto ji potěšilo, že pětikoalice vystoupila a ke covidu se veřejně vyjádřila.

Na její slova o opozici pak ale ostře zareagoval Jiří Drahoš. „Pobavilo mě, že prý opozice nevymyslela nic nového. Já si kladu otázku, co vymyslela současná vláda, když je situace s covidem katastrofická. Chaos, který panuje, a nedůvěra vůči očkování jsou zásluhou vaší vlády. Vy jste nedokázali přesvědčit širší veřejnost, že očkování je jedinou cestou,“ pustil se do Schillerové.

Vojtěch si očkovací kampaň pochvaluje

Ukončené očkování má v České republice zhruba 59 procent populace, což ČR řadí na 20. místo v Evropské unii. První Portugalsko má 89 procent.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přesto považuje vládní kampaň Udělejme tečku za koronavirem za úspěšnou. Zmínil také, že kampaň získala v soutěži Effie ocenění pro nejefektivnější reklamu. Za svůj výrok si od lidí na sociálních sítích vysloužil spíš negativní reakce.

Epidemie v Česku stále zrychluje. Jen za středu přibylo přes 18 tisíc nakažených koronavirem. Počet aktivních případů se blíží 240 tisícům. Hospitalizovaných s covidem je skoro 6 tisíc lidí. Vláda v demisi tak zvažuje další zpřísnění.

Tagy: