Sledujte ZÁZNAM: Jak pomůže Česko Ukrajině? Sešla se Bezpečnostní rada státu

Petr Fiala

Tisková konference po jednání Bezpečnostní rady státu

Poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, premiér Petr Fiala (ODS) svolal na čtvrtek od 11 hodin Bezpečnostní radu státu (BRS). Její členové budou řešit, jak Česká republika může Ukrajině pomoci a zda tam Evropská unie má poslat své vojáky. Tiskovou konferenci po jednání BRS sledujte živě v tomto článku.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) očekává, že rada dostane zpravodajský briefing o aktuální bezpečnostní situaci, chystá se jí předložit návrhy některých opatření. Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij je na čtvrtek povolán k náměstkovi ministerstva zahraničí.

Členy BRS chce Černochová informovat také o výsledcích jednání aliančních ministrů obrany v Bruselu z minulého týdne. „Budeme mít nějaké návrhy, kterými se budeme snažit alespoň částečně vyřešit některé věci, které dneska víme, že mohou být problematické z hlediska obranyschopnosti naší země a přípravy na možné další problémy,“ uvedla v úterý.

Vpád ruských vojáků na Ukrajinu nelze podle premiéra Petra Fialy (ODS) označit jinak než jako akt agrese, který nemůže zůstat bez odpovědi. Za Česko bude prosazovat co nejtvrdší sankce vůči Rusku v rámci jednotného postupu Evropské unie, řekl ve čtvrtek dopoledne ve stručném vyjádření na úřadu vlády. Doplnil, že Česko aktuálně nemá signály o bezprostředním nebezpečí pro české občany.

Premiér vyzval všechny české občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu. „Velvyslanectví v Kyjevě bylo dočasně uzavřeno, ale pomoc poskytuje generální konzulát ve Lvově,“ dodal. Ministerstvo zahraničí ráno varovalo před jakýmikoli cestami na Ukrajinu a vyzvalo české občany v zemi, aby ji okamžitě opustili. Letecká doprava mezi ČR a Ukrajinou byla přerušena.

BRS řádně zasedá obvykle jednou za čtvrt roku, otázkou Ukrajiny se bude v únoru zabývat již potřetí. Na začátku měsíce rada vyjádřila obavy z kroků Ruska, které podle ní potvrzovaly možnost agrese vůči Ukrajině. Před týdnem hovořil po jednání BRS premiér Petr Fiala (ODS) o tom, že Česko je připravené na různé varianty vývoje. Rada se zabývala i bezpečnostními, humanitárními či zdravotními otázkami spojenými s možnou migrační vlnou z Ukrajiny.

Zmejevskij má ve čtvrtek dopoledne v Černínském paláci podat vysvětlení aktuální situace na východě Ukrajiny. Je předvolán k náměstkovi. Resortní krizový štáb se v úterý shodl, že ruské kroky jsou bezprecedentní agresí vůči svobodnému a nezávislému státu, na kterou musí přijít jasná, tvrdá a jednotná odpověď.

Tagy:
Ukrajina politika Bezpečnostní rada státu ODS Petr Fiala Evropská unie Jana Černochová vláda Česko Rusko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Alexandr Vladimirovič Zmejevskij