Sledujte vládní brífink: Nový rozpočet i pomoc po obřím požáru. Co kabinet posvětil?

Petr Fiala, předseda vlády

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Navýšení schodku státního rozpočtu pro letošní rok, jak o něj požádá Sněmovnu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), bylo ve středu na programu jednání vlády. Deficit by měl letos činit 326,9 miliardy korun. V březnu přitom Sněmovnou prošel návrh se schodkem „pouhých“ 280 miliard korun. Nepočítal ale s dopady války na Ukrajině. Ministři debatovali i o možné pomoci lidem, které zasáhl rozsáhlý požár na severu země. O její podobě rozhodne až podle rozsahu škod. Tiskovou konferenci po jednání vlády můžete sledovat na webu cnn.iprima.cz, plánovaný začátek je ve 13:00.

Státní výdaje proti původnímu rozpočtu mají vzrůst o více než 110 miliard korun, což by znamenalo, že poprvé přesáhnou dva biliony korun. Důvodem navýšení jsou například miliardové náklady na další růst důchodů, na úsporný tarif energií nebo na zvládnutí uprchlické krize.

Na posledním zasedání kabinetu před dvoutýdenními vládními prázdninami ministři proberou také návrh na působení českých vojáků v zahraničních misích do roku 2024 s výhledem na rok 2025 a na pobyt ozbrojených sil NATO na území Česka v příštích dvou letech. Na programu mají i informace o zajišťování ochrany slovenského vzdušného prostoru stíhacími letouny české armády.

Vláda projedná také návrh na přeměnu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z příspěvkové organizace na novou státní organizaci a po přerušení z minulého týdne se vrátí k debatě o dotacích podporovaným zdrojům energie na příští rok. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje, aby stát příští rok vyplatil na dotacích podporovaným zdrojům energie 37 miliard korun.

Tagy:
NATO energie ODS Česká televize Zbyněk Stanjura vláda Poslanecká sněmovna ČR Armáda České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Národní park České Švýcarsko