Vláda upraví strop pro dávky na bydlení. Jak se postaví k počtům úředníků?

Jozef Síkela a Petr Fiala

TK po jednání vlády (21. 9. 2022)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) dál jedná o rozpočtu na příští rok. Ministři očekávají, že debata o konečné podobě státního rozpočtu bude ještě složitá. Kabinet měl původně daný materiál schvalovat ve středu, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ale řekl, že hlasování bude až v pondělí. Nevyloučil také možné zvýšení deficitu z plánovaných 270 miliard korun. Na programu kabinetu je například i nařízení, podle něhož by se měly od října zvýšit tzv. normativní náklady, které představují strop pro výpočet dávek na bydlení. Tiskovou konferenci můžete sledovat přímo v článku od 13:30 hodin.

Normativní náklady, které představují strop pro výpočet dávek na bydlení, by se mohly od října kvůli zdražování energií zvednout o 2 000 až 4 500 korun. Podle počtu členů domácnosti a velikosti bydliště by mohly růst o 11 až 68 procent. Nejvíc by se měly zvýšit lidem, kteří žijí samotní, či dvojicím v nájmu. Podle odhadů ministerstva práce by se výdaje na příspěvky po úpravě mohly pro letošek zvýšit o 400 milionů korun.

Za nadbytečný a problematický zřejmě označí vláda návrh poslanců opozičního hnutí ANO, podle kterého by nový ředitel zpravodajských služeb musel nastupovat do funkce s prověrkou na nejvyšší stupeň přísně tajné od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Souhlasné stanovisko naopak zřejmě vláda zaujme k novele zákona o urychlení výstavby dopravní a další infrastruktury, kterou ve Sněmovně předložil premiér Fiala spolu s dalšími koaličními i opozičními politiky.

Kabinet se po dvou týdnech má vrátit i k návrhu, který stanovuje hodnoty takzvaného vnitřního výnosového procenta pro jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů, a určuje tedy přiměřenost zisku z obnovitelných zdrojů. Zabývat by se měl i úpravou tzv. systemizace, podle které se řídí počty služebních a pracovních míst v úřadech a struktura jejich oddělení.

Tagy:
bydlení jednání ODS Petr Fiala ANO 2011 Zbyněk Stanjura vláda úředníci příspěvky zastropování sledujte živě Národní bezpečnostní úřad obnovitelný zdroj