Sledujte ŽIVĚ: Má koalice Spolu dost hlasů, aby Sněmovna hlasovala o nedůvěře vládě?

Sehnala koalice Spolu minimálně 50 hlasů, aby vyvolala hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše (ANO)? Lídři ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by měli na tiskové konferenci v 11:30 říct další postup. Brífink můžete na webu CNN Prima NEWS sledovat živě přímo v tomto článku.

Koalice Spolu téměř před měsícem vyhlásila, že by vláda Andreje Babiše (ANO) měla ve Sněmovně podstoupit hlasování o nedůvěře. Aby se schůze Sněmovny k nedůvěře konala, potřebují nejméně 50 podpisů.

ODS, TOP 09 a KDU-ČSL mají dohromady 40 zákonodárců, potřebují tak dalších deset hlasů. A ty doposud neměli. Podepsat se totiž zatím nechtějí komunisté, Piráti a ani STAN.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda Starostů Vít Rakušan už řekli, že pro ně je důležité, aby nejdřív z Česka odešli všichni ruští diplomaté, které vláda vyhostila. Potom by se podle nich mohlo hlasování o nedůvěře vyvolat. Došlo by na něj začátkem června.

Vyslovit nedůvěru vládě chce také SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura však trvá na tom, že s nápadem přišel jako první a poslanci koalice Spolu by tak měli podpisy připojit k jeho žádosti.

Tagy: