Sledujte ZÁZNAM: Ministr průmyslu Síkela řeší se zástupci energetiky dodávky plynu do ČR

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Ministr Síkela k dodávkám plynu

V 9 hodin zasedl krizový štáb, který svolal ministr průmyslu a obchodu České republiky Jozef Síkela. Se zástupci tuzemského energetického sektoru bude hledat řešení, jak zajistit dodávky zemního plynu do Česka poté, co hrozí jejich ukončení z Ruska. Vladimir Putin totiž podepsal dekret, podle něhož musí země nepřátelské vůči Rusku za plyn platit pouze v rublech. Dekret platí od pátku 1. dubna.

Pokud by Rusko hned od 1. dubna přestalo za dodávky plynu do Evropy akceptovat jinou měnu než rubly, situace by podle českého ministerstva průmyslu a obchodu neměla řešení. Evropská unie totiž požadavky Moskvy s platbami v ruské měně kategoricky odmítá a považuje je za vydírání. Podle expertů jsou ale na obchodu s plynem závislé obě strany.

„Kdyby došlo ze dne na den k zastavení dodávek plynu, není řešení,“ řekl ve čtvrtek poslancům bezpečnostního výboru náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla. Problém by podle něj měla velká část Evropy. „Jediným možným postupem by byl společný nákup plynu v rámci EU a jeho poměrné přídělové rozdělení mezi členské státy, jako tomu bylo v případě vakcín proti covidu,“ dodal Neděla.

Havlíček: Zásobníky už se měly plnit

Počínání ministerstva průmyslu a obchodu ve čtvrtek kritizoval jeho exšéf Karel Havlíček (ANO). „Vláda nenese vinu za vysokou cenu plynu, ale měla už jednat a nakoupit plyn do zásobníků, což odmítla. Nyní tam máme tak 10 %. Kdyby dneska skutečně došlo k nejhoršímu, tak taháme za velmi krátký konec. Už vidím, jak s dalšími státy EU budeme naříkat a čekat, jak se plyn bude přerozdělovat,“ řekl ve čtvrtečním vydání pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Kritiku však ve stejném pořadu odmítl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček z ODS. „Karel Havlíček se tak trochu střílí do vlastní nohy. Naše vláda plánuje cestu do Kataru, aby vyjednávala další zdroje plynu. Myslí na soběstačnost vážněji,“ oponoval. Hnutí ANO pak vyčetl, že za osm let ve vládě neudělalo dostatek, aby výrazněji omezilo závislost na ruských energiích.

A právě hledání východiska pro nejhorší scénář je cílem pátečního dopoledního jednání krizového štábu ministerstva průmyslu a obchodu. Brífink po jeho skončení můžete sledovat přímo zde v článku. Předpokládaný začátek je v 10 hodin.

Tagy: