Zastavení ruského plynu? Na to bychom neměli řešení, vzkázalo ministerstvo průmyslu

Napojení českého plynovodu Gazelu, který je přes další plynovody spojený s Nord Streamem.

Rusko nadále tvrdí, že bude za dodávky plynu do Evropské unie přijímat platby pouze v rublech. Pokud by se tak stalo už v pátek, jak avizoval ruský prezident Vladimir Putin, situace by podle českého ministerstva průmyslu a obchodu neměla řešení. EU nadále požadavky Moskvy s platbami v ruské měně kategoricky odmítá a považuje je za vydírání. Podle expertů jsou na obchodu s plynem silně závislé obě strany.

„Kdyby došlo ze dne na den k zastavení dodávek plynu, není řešení,“ řekl ve čtvrtek poslancům bezpečnostního výboru náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla. Problém by podle něj měla velká část Evropy.

„Jediným možným postupem by byl společný nákup plynu v rámci EU a jeho poměrné přídělové rozdělení mezi členské státy, jako tomu bylo v případě vakcín proti covidu,“ dodal Neděla. Ruský prezident už před týdnem oznámil, že za plyn určený pro Evropu nebude brát ani eura, ani dolary.

Ve čtvrtek pak Putin podepsal příslušný dekret, podle kterého musejí kupci od pátku platit pouze v rublech. Prohlásil rovněž, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. Evropská unie ale platit dodávky v ruské měně kategoricky odmítá.

Katastrofa by to byla i pro Rusko

Podle francouzského ministra financí Bruna Le Maireho a německého ministra hospodářství Roberta Habecka jde o nepřijatelné porušení smluv a vydírání. Experti však připomínají, že konec dodávek ruského plynu do Evropy by byl pro Kreml pravděpodobně stejně katastrofální jako pro EU.

„Představa, že Rusové za den přesměrují plyn do Indie nebo Číny, je úplné sci-fi,“ komentoval vývoj aktuálního dění například ekonom Lukáš Kovanda. Ještě předtím, než Rusko začalo žádat za svůj plyn rubly, někteří evropští politici Unii silně kritizovali za to, že i platbou v eurech prakticky financuje ruskou invazi na Ukrajině.

Polsko dokonce po vzoru USA a Velké Británie navrhlo, aby Evropská unie zavedla okamžité embargo na ruský plyn i ropu. Další státy v čele s Německem však uvádějí, že si EU něco takového nemůže dovolit. Podle ekonomů tak v nadcházejících dnech proběhnou vyjednávání o tom, za jakých podmínek bude obchod s ruským plynem pokračovat. EU zároveň začíná řešit, jak se v budoucnu od Ruska energeticky co nejvíce osamostatnit.

Tagy: