Sledujte ZÁZNAM: Rozvolnění by podle Hamáčka bylo opuštění pracovníků v první linii

Jan Hamáček

Hamáček apeluje: Snižme tlak na nemocnice

Tisková konference ministra vnitra Jana Hamáčka po jednání Ústředního krizového štábu měla jasné sdělení - musíme především nezatěžovat zdravotníky. Dále ale promluvil i o možnostech sčítání lidu, rozvolňování opatření a pomoci hasičů a policie.

Zdravotníci jsou pod velkým tlakem a celé úsílí nás všech by mělo směřovat k tomu, abychom ten tlak snížili a nedocházelo k přetížení nemocnic,“ naléhal hned na začátku tiskové konference na občany ministr vnitra Jan Hamáček. Měli bychom se podle něj zaměřit na to, aby nemocnice zvládaly ošetřovat i nenakažené pacienty s běžnými zraněními.

Hamáček taky zaujímá odmítavý postup k možnosti rozvolňování pravidel 5. stupně. „Znamenalo by to opuštění našich zdravotníků a pracovníků v první linii,“ míní ministr. Oceňuje pak přístup k dodržování, ba dokonce i zpřísňování, pravidel německé kancléřky Merklové: „Vystoupení Merklové bylo asi nejdůraznější za dobu krize a ukazuje, že Německo bere situaci velmi vážně a přikládá jí velkou důležitost. To samé v Polsku, Rakousku, Francii a i dalších státech. Česko není výjimkou, není to o tom, že by si vláda vymýšlela nějaké extrémy.“

V neposlední řadě taky ministr poděkoval nasazení hasičů i policie.

Tagy: