Návrh, který dělí i pětikoalici. Poslanci projednají daň z mimořádných zisků

Zbyněk Stanjura v Poslanecké sněmovně

Vládu čeká dlouhý den. Mimořádné „válečné“ zdanění energetik, bank a dalších firem bude hlavním tématem úterní sněmovní schůze. Daň zvanou windfall tax bez dodatečných úprav odmítají někteří odborníci i členové pětikoalice. Ve druhém čtení by měli zákonodárci projednat také změny v řízení Národní sportovní agentury, která rozděluje sportovní dotace, a zabývat se budou i zjednodušením povolování menších staveb obnovitelných zdrojů energie.

Zavedení daně z mimořádných zisků chce ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připojit k novele, která mimo jiné zvyšuje limity pro povinnou registraci k plátcovství daně z přidané hodnoty a pro využití paušální daně. Příjmy z mimořádné daně mají pokrýt náklady, které státu vzniknou zastropováním cen energií.

Ke Stanjurově úpravě podali pozměňovací návrh koaliční Piráti. Chtějí snížit sazbu daně ze 60 na 40 procent a také limit, od kterého se má daň vztahovat na banky. Požadují navíc, aby daň platila už pro letošní rok.

Vládní novela zvaná daňový balíček zejména zvyšuje hranici pro povinnou registraci k plátcovství daně z přidané hodnoty z nynějšího jednoho milionu na dva miliony korun od příštího roku. Stejně zvyšuje také hranici pro využití paušální daně.

Energetická novela stanoví, že pro stavby obnovitelných zdrojů energie do 50 kilowatt nebude třeba povolení stavebního úřadu ani licence Energetického regulačního úřadu. Nyní není licence nutná u zdrojů do deseti kilowatt.

Tagy: