Sledujte ZÁZNAM K věci: Očekává Roman Prymula v Česku další covidovou vlnu?

Roman Prymula v pořadu Nový den

K věci 8.9.2021

Mají se Češi připravit na další covidovou vlnu? Epidemiolog Roman Prymula bude hostem v pořadu K věci. V něm se pokusí předpovědět, jak by se epidemická situace v ČR mohla dál vyvíjet. Bývalý ministr zdravotnictví rovněž víc rozvede svůj nedávný výrok, že prý mohlo kvůli koronaviru zemřít o 15 tisíc lidí méně, kdyby byla restriktivnější opatření.

Epidemie koronaviru v Česku dál zrychluje, v úterý laboratoře odhalily 588 nakažených. Více pozitivních testů za jeden den bylo naposledy 25. května. Dál roste i reprodukční číslo, ke středě stouplo na 1,48 z předchozích 1,36.

Počty nakažených v Česku tak naznačují zhoršující se koronavirovou situaci, která již panuje v celé západní Evropě. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý řekli, že zhoršení očekávali, situace podle nich ale není dramatická.

Další vlně by částečně mohlo zabránit očkování. Skoro šest milionů obyvatel už absolvovalo druhou dávku vakcíny. Česko má oproti většině zemím Evropy výhodu také v poměrně vysoké kolektivní imunitě, kterou však draze vykoupilo během krize v období mezi minulým podzimem a letošním jarem.

Od začátku pandemie zemřelo na koronavirus přes 30 tisíc Čechů. Podle Romana Prymuly až polovina z nich zemřít nemusela, kdyby vláda v minulosti nastolila restriktivnější opatření. A jak by Prymula postupoval teď, kdyby byl stále ministrem zdravotnictví?

Tagy: