Jaké plány má nově zvolený prezident Pavel a kdy proběhne schůzka se Zemanem?

Zvolený prezident Petr Pavel v pátek vystoupí před novináře, aby shrnul uplynulý týden. Oznámí také své plány na následující období. Na konci ledna a začátkem února stihl Pavel hned několik schůzek s vládními představiteli nebo ústavními činiteli. Naopak setkání s dosluhující hlavou státu Milošem Zemanem zatím domluvené není. Podle dřívějšího Pavlova vyjádření by si příští týden on i jeho tým měli vzít na několik dní volno. Tiskovou konferenci můžete od 13:00 sledovat zde v článku.

V pondělí Pavel jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou, v úterý s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem. Ve středu se setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), ve čtvrtek s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslavem Kalou a policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

ČTĚTE TAKÉ: Budoucí šéf vojenské kanceláře Hradu: Díky Pavlovi jsem začal jezdit na motorce

Pavel navštíví kraje

Pavel také oznámil, že se ještě před inaugurací, jež se bude konat 9. března, chce vydat do některých regionů. Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (KOA) sdělil, že Pavel do kraje přijede 15. a 16. února. V plánu má zvolený prezident také návštěvu Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Co se týče schůzky se Zemanem, termín domluvený není. Budoucí a současný prezident se neshodnou na tom, kdo by měl společnou schůzku iniciovat. Zatímco Pavel očekává, že mu Zeman nabídne termín pro vzájemné jednání, Zeman v minulých dnech řekl, že pokud Pavel o schůzku požádá, rád se s ním setká. Bývalý prezident Václav Klaus na to konto v pořadu 360° na CNN Prima NEWS konstatoval, že komunikace mezi Zemanem a Pavlem je tragická.

Tagy: