Komunikace Pavla se Zemanem je tragická, řekl Klaus. Vzpomněl na vlastní příchod na Hrad

Exprezident Václav Klaus je udiven z toho, že nově zvolený prezident Petr Pavel ještě nehovořil s dosluhující hlavou státu Milošem Zemanem. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Z nekomunikace se Hrad s týmem Pavla viní nepřímo navzájem. Klaus sice nechtěl hodnotit, na které straně je chyba, situaci však označil za tragickou.

„Považuji za velmi překvapivé a podivné, že dnes máme už několikátý den po volbách a přitom spolu dosud nemluvil dosavadní prezident republiky a nový. Je tragické, že spolu nemluvili. To, že si náš vítěz voleb dříve telefonoval s ukrajinským prezidentem či tchajwanskou prezidentkou než s naším prezidentem, považuji za naprosto mimořádné a nedovedu se s tím vyrovnat,“ sdělil Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS.

A proč zatím k větší komunikaci mezi Pavlem a Zemanem nedošlo? Zeman v neděli novinářům při návštěvě Srbska řekl, že pokud Pavel o schůzku požádá, rád se s ním setká. Pavel se setkáním počítá. Podle něj by měl ale s vhodným termínem přijít Hrad.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus: Mění se prezident, ne režim. Pavel by měl ubrat a projevit pokoru

„S Kanceláří prezidenta republiky ani s hradním protokolem zatím moc nespolupracujeme. Zaznamenal jsem gratulaci od Miloše Zemana. Čekal bych ale, že stávající kancelář bude iniciovat celý proces předávání administrativy. Jsme samozřejmě připraveni okamžitě reagovat. Odezva zatím není příliš vstřícná,“ přiznal Pavel v rozhovoru pro rádio Frekvence 1.

Podle někdejšího šéfa vojenského výboru NATO zatím kontakt s vedoucím Kanceláře prezidenta republiky Vratislavem Mynářem neproběhl. „Očekával bych, že ať už máme mezi sebou osobní sympatie, či antipatie, tak se přesto budeme chovat profesionálně a předání Hradu proběhne na úrovni,“ postěžoval si.

Klaus komunikaci mezi Pavlem a Zemanem označil opakovaně za tragickou. Ve vysílání CNN Prima NEWS však nechtěl hodnotit, zda jde o vinu Hradu či Pavlova týmu. „Abych pitval, kdo měl komu dřív zavolat? To nechám na novinářích,“ řekl exprezident, který podle svých slov věří tomu, že si obě strany nakonec k sobě cestu najdou.

„Také jsem se o to snažil, když jsem předával svůj úřad prezidentu Zemanovi. Den před inaugurací jsem ho pozval do Lán a dlouho jsme spolu hovořili o detailech a tajnostech prezidentské funkce,“ dodal.

Naopak o době, kdy Klaus přebíral prezidentský úřad po svém předchůdci Václavu Havlovi, mluvil v úterý ve vysílání CNN Prima NEWS Jiří Weigl, který dělal Klausovi hradního kancléře.

„Když Václav Klaus nastupoval do funkce, tak to hladké nebylo. V tom měsíci – tedy mezi zvolením Václava Klause prezidentem a jeho inaugurací – byly kanceláře po prezidentovi Václavu Havlovi nepoužitelné. Byl v nich vytrhaný nábytek. Vypadalo to skoro jako nepřátelské převzetí,“ řekl Weigl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Klaus se k této otázce příliš nechtěl vracet. Tvrzení svého blízkého spolupracovníka nicméně potvrdil.

Tagy: