Sledujte ŽIVĚ: Vláda schválila rozpočet, ČSSD byla proti. Shodla se na dalším rozvolnění?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Vláda Andreje Babiše (ANO) projednává další rozvolnění koronavirových opatření. Týkat by se mělo zejména studentů. Tématem schůze bude i státní rozpočet, navýšení platů státním zaměstnancům i minimální mzdy. Předpokládaný start tiskové konference po jednání kabinetu je plánovaný na 15:30. Sledovat ji můžete přímo zde v článku.

Třebaže počty nakažených v průběhu září mírně narostly, na pořadu dne je další rozvolnění restrikcí, které vláda zavedla v reakci na šíření nemoci COVID-19. Změna by se měla týkat zejména žáků a studentů, kteří by se nejspíš nově nemuseli kvůli školám v přírodě, návštěvě zoo, zájmových kroužků či divadla prokazovat bezinfekčností, pokud budou z jedné třídy nebo z neměnného kolektivu. Respirátory nicméně nejspíše nadále zůstanou povinností pro všechny.

Kabinet rovněž projednává návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. Příjmy rozpočtu ministerstvo financí naplánovalo na 1 543,3 miliardy korun a výdaje na 1 919,9 miliardy korun. Sněmovna v současném složení rozpočet už zcela jistě neschválí, vláda ho tak bude muset po volbách znovu projednat a předložit nové dolní komoře.

Před schválením rozpočtu bude muset vláda ještě rozhodnout, zda a o kolik navýší příští rok platy státních zaměstnanců. ANO navrhuje nárůst o inflaci, ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) trvá na navýšení o tři tisíce korun. Ministři za ANO chtějí navrhnout růst o 1 400 korun.

Tématem bude také návrh Maláčové, která chce předložit vládě návrh na krizové ošetřovné. Dávka by se měla zvýšit z 60 na 80 procent základu výdělku a vyplácela by se po celou dobu nařízené karantény. Kabinetu předá i návrh na navýšení minimální mzdy od ledna z nynějších 15 200 na 18 tisíc korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) k návrhu řekla, že je „mimo debatu“. Otázkou podle ní je, zda premiér nerozhodne přenechat diskusi o růstu minimální mzdy až nové vládě.

Dále má vláda v programu návrh na nákup protiletadlového kompletu za 13,7 miliardy korun či personální pomoc Maďarsku při zajištění jeho hranic.

Přímý přenos z tiskové konference, která je plánovaná na 15:30, můžete sledovat přímo zde v článku.

Tagy: