Vaše období vstoupí do dějin jako Babišova drahota, vpálil premiérovi Fiala

Petr Fiala

Česko hledá premiéra: Velká předvolební debata (1)

Za zdražování vláda nemůže, je to celosvětový problém, je přesvědčen premiér Andrej Babiš (ANO). Šéf opoziční ODS Petr Fiala však toto vysvětlení odmítá s tím, že současná nezvykle vysoká inflace má i české příčiny. „Vláda cpe do ekonomiky peníze, které si půjčuje, což je problém,“ řekl Fiala v superdebatě Česko hledá premiéra na CNN Prima NEWS.

„Rostou ceny nemovitostí, nestaví se dost bytů. A ještě chce kecat do České národní banky, která má šanci s tím něco udělat,“ pustil se do Babiše Fiala v superdebatě Česko hledá premiéra na CNN Prima NEWS. Vláda podle Fialy může za to, že se lidem znehodnocují úspory. „To je výsledek její politiky,“ dodal.

„Inflace je celosvětový problém,“ oponoval Andrej Babiš. S jeho vysvětlením souhlasil také jeho koaliční partner Jan Hamáček (ČSSD). „Inflace je problém všude na světě. Abychom odškodnili každého, museli bychom napumpovat dvakrát více peněz a problém by byl daleko větší,“ řekl.

Babiš: ČNB by měla úroky snížit

Předseda vlády rovněž vyjádřil znepokojení nad zamýšlenou politikou České národní banky. „Česká národní banka údajně chce zvyšovat úroky, což se mi nelíbí, měla by je spíš snižovat,“ řekl. „My bychom do jejích aktivit nezasahovali,“ oponoval Fiala v narážce na skutečnost, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) začátkem srpna lobbovala na zasedání bankovní rady ČNB za nezvyšování úrokových sazeb.

„Pane premiére, nevracejte se do minulosti a vraťte se do přítomnosti. Aby toto období nevstoupilo do dějin jako období Babišovy drahoty. Chceme po premiérovi, aby hájil zájmy občanů, ale ne tak, aby se jim zdražovaly energie,“ přisadil si šéf ODS.

Podle lídryně hnutí Trikolóra–Svobodní–Soukromníci Zuzany Majerové Zahradníkové je zdražování způsobeno „zeleným šílenstvím“. Tak označila program Evropské komise Green New Deal. „Zdražuje život všem našim lidem,“ řekla v superdebatě Česko hledá premiéra na CNN Prima NEWS.

Okamura chce potravinovou soběstačnost

Majerová Zahradníková navrhla, aby se snížily daně na 15 procent. Se snížením daně z přidané hodnoty u potravin a energií souhlasil také šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta. „Navrhujeme snížení DPH z 15 na 10 procent u potravin a energií,“ řekl.

Stoupající ceny energií vidí jako problém také předseda hnutí SPD Tomio Okaura. „Je potřeba odmítnout Green Deal, ceny energií budou jinak stoupat o stovky procent a lidi se nedoplatí,“ řekl. Ceny potravin by snížil úsilím o zvýšení potravinové soběstačnosti České republiky.

Tagy: