Sledujte speciál s hosty z řad politiků i expertů: Jak se vyvíjí válka na Ukrajině?

Ruské tanky ve čtvrtek brzy ráno překročily ukrajinskou hranici a exploze postupně otřásají řadou velkých měst. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se rozhodl provést zvláštní vojenskou operaci v souvislosti se situací v Donbasu a zbaví Ukrajinu nacismu. Boje aktuálně probíhají nejen na Donbasu, ale po celé zemi. Jak se situace vyvíjí a jak reagují experti či politici? Sledujte kontinuální vysílání CNN Prima NEWS.

Ruský prezident Putin oznámil, že se rozhodl provést zvláštní vojenskou operaci v souvislosti se situací v Donbasu. „Budeme usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ prohlásil Putin brzy ráno ve čtvrtek v nečekaném a zjevně přesně naplánovaném projevu.

Prohlásil, že mu jde o zbavení Ukrajiny nacismu. V podstatě tím začala válka. Ruské tanky přejely Ukrajinskou hranici, celou zemí zní exploze. Sociální sítě začaly plnit děsivé záběry bombardování z různých koutů Ukrajiny.

Podle ukrajinských úřadů zahynulo během ruského útoku minimálně 40 ukrajinských vojáků. Ukrajinský ministr vnitra uvedl, že během náletů přišlo o život minimálně několik stovek lidí. Zelenskyj řekl v telefonátu rakouskému kancléři, že neví, jak dlouho bude ještě žít, a jak dlouho bude Ukrajina ještě existovat. Jeho kancelář předpokládá ruský výsadek s cílem sesadit prezidenta i vládu.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se ve čtvrtek večer shodli na zavedení dosud nejtvrdších sankcí. Postihy míří na finanční a bankovní sektor, energetiku, dopravu i obchod. Zasáhnou také další ruské představitele.

Kontinuální vysílání CNN Prima NEWS nabízí aktuálními informace od reportérů přímo z Ukrajiny, reakce nejen českých politiků a názory bezpečnostních či diplomatických expertů.

Sledujte televizi CNN Prima NEWS nebo vysílání přímo zde v článku.

Tagy: