Zelenskyj promluvil k ukrajinskému lidu: Jsme silní, zvítězíme. Zůstaňte ale doma

Volodymyr Zelenskyj

Reportérka CNN Prima NEWS na Ukrajině. Jak popisuje aktuální dění v zemi?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav, uvedla agentura Unian. Hlava státu řekla, že Rusko útočí na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu. Obyvatele vyzval, aby zůstávali doma a nepropadali panice. Předtím svolal bezpečnostní radu státu.

„Bez paniky, jsme silní, jsme připraveni na všechno, zvítězíme,“ citovala Unian ukrajinského prezidenta.

Ukrajinský prezident doplnil, že o situaci telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Ten Rusko upozornil, že po začátku vojenské operace na Ukrajině je odpovědné za příští oběti na životech a lidské utrpení.

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl ráno na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. „Ukrajina se bude bránit a zvítězí. Svět musí Putina zastavit. Nyní je čas jednat,“ zdůraznil. Kuleba také uvedl, že úderům čelí ukrajinská města.

Putin v noci informoval o zahájení „vojenské operace na Donbasu“. Svědci v řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva pak podle agentury Reuters zaznamenali zvuky znějící jako dělostřelecká palba a silné výbuchy. Vedle Kyjeva slyšeli lidé výbuchy po páté hodině místního času (po čtvrté SEČ) také v Oděse na jihu Ukrajiny, Berďansku na jihovýchodě a Charkově a Kramatorsku na východě. Z ukrajinského Donbasu přicházejí zprávy o silném ostřelování, uvedla dále Unian. Podle AFP byly výbuchy slyšet také v Mariupolu na jihovýchodě. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti popřelo, že by proti ukrajinským městům podnikalo letecké nebo dělostřelecké útoky, míří prý přesnými zbraněmi na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu.

Tagy: