Sledujte ZÁZNAM vyjádření ministra Hamáčka: Jak to bude dál s nouzovým stavem?

Jan Hamáček

Tisková konference Jana Hamáčka

Zatím se zdá, že vláda stále nemá vyjednanou podporu pro prodloužení nouzového stavu, který končí 14. února. O postupu v jednání s parlamentní opozicí informuje ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu. Ten jednal také o plánu návratu dětí do škol. Tiskovou konferenci ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) můžete od 11:30 sledovat živě v tomto článku.

Vláda požádala o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do 16. března. Nouzový stav jinak skončí v neděli 14. února. Menšinová vláda ANO a ČSSD zatím nemá pro svou šestou žádost dostatečnou podporu. O jeho prodloužení by měla Sněmovna definitivně rozhodnout na zasedání ve čtvrtek.

Pokud by Sněmovna prodloužení schválila, obrátí se senátoři z klubu Starostů do konce týdne na Ústavní soud, aby přiměřenost nouzového stavu posoudil. Hnutí STAN prodloužení o celých 30 dní rozhodně nepodpoří. V koalici s Piráty požadují například přijetí pandemického zákona, díky kterému by opatření proti covidu-19 nouzový stav nevyžadovala.

Nouzový stav definitivně nepodpoří koalice opozičních ODS, TOP 09 a lidovců. Ti chtěli, aby vláda podpořila například projednání odškodňovacího zákona, což se ale nestalo.

„Nemůžeme podpořit nouzový stav pro vládu, která se úplně odtrhává od reality. To je naše definitivní stanovisko,“ prohlásila ve středu dopoledne ve Sněmovně šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Návrat dětí do škol jako podmínka

Další trvání nouzového stavu nepodpoří ani hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a dříve to uvedli i komunisté. Všechny tyto strany pak apelují na návrat žáků do škol.

Rozpracovat organizaci návratu žáků do škol a jejich testování dostal za úkol Ústřední krizový štáb, o čemž má také jednat právě ve středu.

Vláda nutnost prodloužení nouzového stavu odůvodňuje zejména epidemickou situací. V Česku opět roste denní přírůstek nových případů nákazy. V úterý přibylo v Česku poprvé od poloviny ledna více než 10 000 nakažených covidem. Laboratoře odhalily 10 165 případů, o tisíc více než před týdnem.

V nejbližších dnech a týdnech lze podle vládního materiálu nadále očekávat vysoké denní počty nových případů, výrazné zlepšení čekat nelze. Souvisí to i s šířením takzvané britské mutace koronaviru.

Tagy: