Sledujte ZÁZNAM: Podpora pro firmy nebude plošná. Kdo dosáhne na energetické kompenzace?

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Tisková konference: Vláda schválila pomoc firmám

Vláda Petra Fialy (ODS) jedná o konkrétní pomoci průmyslu kvůli vysokým cenám energií. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) před jednáním kabinetu uvedl, že podpora nebude plošná jako v případě domácností. Stát to přesto vyjde na 30 miliard korun. Jak bude finální pomoc vypadat, můžete sledovat živě na webu cnn.iprima.cz.

Vláda po mimořádném pondělním jednání znovu zasedá. Tentokrát je na programu řešení vysokých cen energií pro společnosti, které využívají elektřinu a plyn ke své výrobě. Ministr průmyslu však vyloučil, že by firmy mohly dostat jednotnou podporu. Podle něj to neumožňuje evropská legislativa, takže pomoc bude ve formě kompenzací.

Společnosti poškozené vysokými cenami energií budou žádat stát o příspěvek. Síkela počítá s tím, že by se podpora rozjela ještě do konce letošního roku. Dodal, že by se mohlo jednat o průmyslové sektory, které jsou náročné na energetiku. Tedy zpracovatelský nebo těžební průmysl.

Ministr průmyslu před jednáním uvedl, že zatím je v rámci koalice dohoda na vyčlenění 30 miliard korun.

Vláda také probere běžnou agendu, jako je státní rozpočet na příští rok se schodkem 270 miliard korun. Návrh přinese na jednání ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kabinet ale návrh tento týden ještě schvalovat nebude.

Tagy:
energie ODS Starostové a nezávislí Zbyněk Stanjura vláda Petra Fialy Jozef Síkela ministr průmyslu