Vláda zastropuje ceny elektřiny i plynu. Hrozil společenský rozvrat, shodla se koalice

Petr Fiala

Tisková konference Vláda zastropovala ceny elektřiny a plynu

Shodli jsme se na národním řešení k energetické krizi, oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS). Na pondělní tiskové konferenci vystoupil po boku všech lidrů koaličních stran i ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN). Stanovení cenového stropu bude mít vliv na výši záloh již v listopadu, doplnil premiér. O vysokých cenách energií v průmyslu bude vláda jednat ve středu.

„Tímto návrhem všem garantujeme výši ceny. Všichni budou vědět, co budou platit příští rok. Nestane se, že budou platit násobky toho, co v letošním roce,“ uvedl Fiala. Zdůraznil, že se ve veřejném sektoru nestane, aby nemocnice či jiné klíčové instituce neměly zdroje energie.

Cena elektřiny pro domácnosti bude zastropována na šesti korunách včetně DPH za kWh. U plynu byla nejvyšší cena stanovena na tři koruny za kWh, rovněž včetně DPH. Za stejné ceny by měly nakupovat i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dodal, že včetně regulované složky se celková cena elektřiny bude pohybovat mezi sedmi a devíti korunami za jednu kilowatthodinu. Domácnost, která elektřinou i topí, by podle něj měla ušetřit až 111 tisíc korun za rok.

„Domácnosti o nic nebudou muset žádat,“ upřesnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Velkoobchodní cena elektrické energie v pátek končila na 496 eurech za MWh, koncem prázdnin vystoupala i na 984 eur.

Řešení vysokých cen energií pro průmyslový sektor představí Fialův kabinet až ve středu ve spolupráci se zástupci souvisejících odvětví. „Už ve středu jdu na vládu s hotovým návrhem. Ve večerních hodinách jsme dolaďovali detaily návrhu,“ doplnil Síkela.

Opatření musí projít přes zákonodárce

Ministr financí Zbyněk Stanjura vyčíslil dopady na státní rozpočet na maximálně 130 miliard korun. Výnos z daně z neočekávaných zisků očekává šéf resortu v příštím roce ve výši 70 miliard korun. Vláda se na mimořádné schůzi sice speciální daní zabývala, české řešení musí ale podle Stanjury zohlednit to evropské. To představí Evropská komise příští týden.

Fiala v závěru tiskové konference dodal, že by Poslanecká sněmovna měla schválit vládní opatření. Zastropování cen elektřiny i plynu by podle něj měla podpořit i opoziční hnutí, tedy ANO a SPD. Dolní komora by o tom měla jednat v pátek.

Tagy:
elektřina energie Petr Fiala zdražování firmy energetika Zbyněk Stanjura domácnosti vláda zastropování Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky