Sledujte ZÁZNAM speciálu. Které kandidáty na prezidenta připustilo ministerstvo k volbám?

Zleva: Prezidentští kandidáti Petr Pavel, Andrej Babiš (ANO) a Danuše Nerudová

Prezidentský speciál

Ministerstvo vnitra v pátek odpoledne oznámí, kteří z 21 přihlášených prezidentských kandidátů splnili zákonné podmínky, a byli tak připuštěni k lednovým volbám hlavy státu. Je pravděpodobné, že jich bude více než při minulých volbách před pěti lety, kdy o prezidentské křeslo bojovalo devět z 20 původně přihlášených uchazečů. I tentokrát někteří adepti nedodali dostatečný počet podpisů na podporu své nominace. Ministerstvo vnitra k nápravě nedostatků vyzvalo sedm kandidátů, žádný z nich nepatřil mezi favority. Tiskovou konferenci můžete sledovat v tomto článku od 15:00.

Kandidáti na prezidenta musejí mít podporu minimálně deseti senátorů nebo 20 poslanců nebo 50 tisíc řadových občanů.

Největší šance na vítězství mají podle průzkumů bývalý představitel armády a NATO Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, kteří kandidují s podporou více než 80 tisíc občanů, a také expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterého podpořili jeho poslanci.

Přihlášky letos znovu odevzdali senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu STAN, kteří se o úřad hlavy státu neúspěšně ucházeli už před pěti lety. Oba kandidují s podporou kolegů z horní parlamentní komory, Fischer měl i nominační podpisy poslanců.

Do prezidentských voleb se přihlásili také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, podnikatelé Karel Janeček, Karel Diviš a Tomáš Březina, poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová a aktivista Pavel Zítko, který podle svých slov sehnal potřebných 50 tisíc podpisů občanů.

Odmítnutí kandidáti se budou moci do 30. listopadu odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu. Státní volební komise může volební čísla zaregistrovaných kandidátů vylosovat až po případném soudním rozhodnutí, čas na to má podle volebního harmonogramu do 16. prosince. Pokud se žádný z odmítnutých kandidátů neodvolá, čísla komise vylosuje už 1. prosince.

Přijatí kandidáti budou mít ze zákona prostor ve vysílání České televize a Českého rozhlasu, a to v době od 28. prosince do 11. ledna. Každé z těchto veřejnoprávních médií musí pro jejich prezentaci vyčlenit dohromady pět hodin vysílacího času. První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna. Případné finále, v němž by se utkali dva nejúspěšnější adepti z úvodního rozstřelu, by se uskutečnilo o dva týdny později.

Tagy: