Sledujte ZÁZNAM: Zdravotnictví kolabuje, schyluje se k uzavření průmyslu? Rozhodne vláda

Jan Hamáček a Andrej Babiš se radí na tiskové konferenci vlády při jarní první vlně koronaviru.

Tisková konference po jednání krizového štábu (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Jak se vláda postaví k neustále se zhoršující situaci ve zdravotnictví? Přijde s novými opatřeními? Sáhne nakonec i k úplnému lock downu a uzavře průmysl, k čemuž ji odborníci i zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů už několik dnů vyzývají? Na programu je i zavedení povinného home officu nebo navýšení kapacit lůžek a zapojení třeba lázní nebo hospiců. Tiskovou konferenci po jednání vlády, která se schází v 18. hodin, vám nabídneme živě v tomto článku. Začátek je plánovaný na 20:00.

„Když se podíváte okolo nás a ve světě, tak nikde se průmysl neuzavřel. Bavme se raději o tom, jak v těchto podnicích pohlídat nákazu," tvrdila ještě v pondělí ministryně financí Alena Schillerová.

„Nemůžete zastavit průmysl ze dne na den, není to jen o tom, že nám zahraniční firmy vypovědí smlouvy,“ trvá také na svém ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

K tomu, aby byl minimálně zaveden jakýsi sváteční režim, ale vyzývá koaliční ČSSD i řada epidemiologů a opozice. Místem, kde se podle nich virus dosud nekontrolovatelně šíří, je právě průmysl. Zda s jeho omezením nakonec vláda, pod vlivem ubývající kapacity v nemocnicích, bude souhlasit, není stále jasné.

Ministři se zatím spoléhají na plošné nošení respirátorů a masivní testování, které se naplno rozjelo ve středu.

Budou se o covidové pacienty starat i lázně?

Na jednání se dále má řešit i to, zda a jak vláda zapojí více zdravotnických zařízení. Informoval o tom premiér Andrej Babiš (ANO). Předpokládá, že vláda materiál projedná ještě dnes. „Čekám na ministra Blatného,“ konstatoval premiér. K zapojení například plastických chirurgií, hospiců či lázní vyzvalo kabinet opoziční uskupení Spolu.

Vláda chce rovněž dokončit debatu o povinné práci na dálku pro celé národní hospodářství. V pátek naposledy důrazně vyzvala k využívání home office. Například v administrativních provozech by se podle kabinetu měly vyskytovat jen osoby bezpodmínečně nutné k ochraně majetku a základních funkcí.

Dotační program na odměny

Po první vlně epidemie vláda schválila na odměny pro sociální služby 5,2 miliardy korun. O peníze požádaly tři čtvrtiny ze zhruba 2 200 poskytovatelů pro 93 600 pracovníků, rozdělili si 2,03 miliardy.

O tom, že ministerstvo práce plánuje mimořádné dotace na odměny a pokrytí zvýšených nákladů kvůli covidu i pro druhou vlnu koronavirové nákazy, hovořila na jednání sněmovního sociálního výboru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už v listopadu. Schillerová uvedla, že novela zákona o státním rozpočtu počítá nejen s odměnami pro pracovníky sociálních služeb, ale i s odměnami pro pracovníky ve zdravotnictví jako v loňském roce. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) podle ní připravuje dotační program na tyto odměny.

Tagy: