Slíbené jarní peníze dostanou zdravotníci v listopadu, ujišťuje Babiš

Andrej Babiš

O jakých zásadních tématech jednala v pondělí tripartita?

Premiér Andrej Babiš slíbil, že bonusy z jarní vlny pandemie koronaviru dostanou zdravotníci v říjnové výplatě v listopadu. Odbory jsou za to rády. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČKMOS) Josef Středula uvedl, že ho mrzí, že trvalo tak dlouho, než lékaři, zdravotní sestry a další personál slíbené odměny dostanou.

„Zdravotníci dostanou peníze v říjnové výplatě v listopadu,“ uvedl Andrej Babiš na tiskové konferenci tripartity.

Předseda ČKMOS Josef Středula je rád, že se ministerstvo zdravotnictví konečně dohodlo a zdravotníci slíbené bonusy opravdu dostanou, i když pozdě. „Mrzí nás, že to trvalo tak dlouho a že zdravotníci odměny z jara dostanou až v listopadu,“ řekl na tiskové konferenci.

Dodal, že věří, že bonusy v budoucnu uvidí lidé na výplatách i za druhou podzimní vlnu. „Věřím, že i z druhé vlny se zaměstnancům bude moct dát víc peněz,“ doufá Středula.

Nemocnice konečně dostaly 10 miliard

„Ministerstvo financí teprve tento týden peníze převedlo na účet ministerstva zdravotnictví. Realizace tak nemůže být teď během tří dnů. Výplatní termín je reálný k 15. listopadu,“ řekl začátkem října CNN Prima NEWS předseda odborového svazu českých lékařů Martin Engel.

Podle Babiše nemocnice „konečně dostaly 10 miliard korun“. Celkem na odměny ale mělo být vyhrazeno 11,2 miliardy korun. Každý lékař nebo sestra pracující v nemocnici má slíbeno 75 tisíc korun, nezdravotničtí pracovníci potom 30 tisíc korun.

Lékaři a sestry v soukromých praxích nedostanou nic. Musí se spolehnout pouze na změnu úhradové vyhlášky, která zvýšila úhrady za provedené zákroky. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ale ani to finanční ztráty ordinacím nezahojí.

Tagy:
peníze zdravotnictví lékař Andrej Babiš lékaři Milan Kubek Josef Středula peníze odměny zdravotníci sestry Ministerstvo zdravotnictví koronavirus Českomoravská konfederace odborových svazů Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnický pracovník pandemie covidu-19