Hrdinové dnešních dnů. Už jsme unavení, nejvíc nás trápí mladí pacienti, říká primářka

Nemocnice Hořovice

V Hořovicích zdravotníci bojují o životy pacientů s COVID-19. Sami se potýkají se stále větší únavou

Kritická situace s pandemií koronaviru v Česku si vybírá daň na zdravotnících. Jedním z mnoha zařízení, kde tomu tak je, je Nemocnice Hořovice ve Středočeském kraji. Místní personál je už unavený a problémem je také šíření nákazy. Zdravotníky navíc negativně zasahuje i to, že se zde starají i o mladé pacienty, kteří jinak zdravotní problémy neměli.

„Hlavním problémem je únava personálu a nově nemocnost, která se šíří mezi personálem,“ sdělil CNN Prima NEWS ředitel Nemocnice Hořovice Michal Průša. Kvůli nákaze se tak část lékařů a sester odebírá do izolací. Nemocnice tím pádem přichází o část aktuálně tolik důležitého personálu.

V Hořovicích mají pro pacienty hospitalizované s nemocí COVID-19 celkem 70 lůžek, přičemž kolem 40 už je obsazených. Primářka interního oddělení Markéta Veverková CNN Prima NEWS řekla, že krom péče o covidové pacienty se musí lékaři a sestry i nadále starat také o pacienty, kteří jsou zde hospitalizováni kvůli jiným věcem. „Je to manažersky komplikované a personálně náročné. Oddělení je velké a bohužel je v posledních dnech čím dál větší a obtížnější,“ doplnila Veverková s tím, že musí rozdělovat týmy tak, aby se část zdravotníků starala pouze o covidové pacienty a zbytek o necovidové.

Primářka CNN Prima NEWS potvrdila, že i v hořovické nemocnici je většina pacientů s koronavirem staršího data narození. Navíc často mají přidružená i další onemocnění, což samozřejmě léčbu ztěžuje. Problémem také je, že nákaza propukla i ve dvou přilehlých domovech pro seniory.

Jaro byla generální zkouška, říká primářka

Do těžkého stavu se ale dostávají i mladší ročníky. „Staráme se i o mladší covidové pacienty, ale snažíme se je řešit ambulantní cestou,“ doplnila Veverková. Na zdravotníky podle ní negativně působí právě to, když se starají o mladého pacienta s vážným průběhem nemoci, přestože se jinak jedná o člověka, který dosud žádnou vážnou nemocí netrpěl.

V hořovické nemocnici se podle Veverkové už omezily některé operativní úkony, podobně jako je tomu i v jiných nemocnicích v Česku. Na covidovém oddělení navíc musí vypomáhat i lékaři a zdravotní sestry z jiných oddělení. „Vždy je to pod odborným dohledem lékařů z interny, kteří již s covidem mají zkušenosti. Koneckonců už na jaře jsme získali jakousi generální zkoušku,“ doplnila Veverková s tím, že přestože se jedná o personál z jiných oddělení, je velmi nápomocný.

V Česku s koronavirem zemřelo už téměř 3 500 lidí

V zemi je teď přes 180 000 nakažených. Od březnového vypuknutí epidemie v Česku se počet lidí, kteří se novým typem koronaviru nakazili, blíží 350 000. Téměř 158 000 z nich se od té doby vyléčilo.

U většiny z pozitivně testovaných má nemoc mírný průběh, hospitalizovaných i zemřelých ale v říjnu výrazně přibývalo. O víkendu nicméně poprvé během vytrvalého strmého nárůstu výrazněji poklesl počet lidí s COVID-19 vyžadujících hospitalizaci. V nemocnicích je podle posledních údajů 7 370 nakažených, z toho 1 156 bylo ve vážném stavu.

Podle aktuálních statistik na webu ministerstva zdravotnictví přibylo v neděli 111 úmrtí, dohromady už s koronavirem zemřelo 3 429 lidí.

Tagy: