Uvolňování není v žádném případě na stole, shodli se odborníci. Hrozí naopak zpřísnění

Jarmila Rážová

Brífink ministra zdravotnictví Jana Blatného

Nárůsty počtu nakažených oproti údajům z předchozího dne dlouhodobě klesají. Ani počty nových případů výrazně nerostou, vyhráno ale podle odborníků ještě není. Namístě podle nich rozhodně není uvolnění opatření, ale ani zpřísnění, pokud je budou lidé dodržovat. Na tiskové konferenci to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) společně s dalšími experty, kteří také představili aktuální vývoj kolem pandemie koronaviru.

Současná situace se podle odborníků začíná zlepšovat, stále ale není čas na rozvolňování. „Nacházíme se v době zlomu, kdy by se měla opatření projevit, a máme data, která to částečně indikují,“ prohlásil na tiskové konferenci šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Na občany apeloval, aby respektovali vládní nařízení. „Situace není vyřešená a stále existuje riziko další eskalace vývoje, proto je stále nutné dodržovat opatření. Ukazuje se, že mají potenciál zastavit nebo zpomalit šíření (koronaviru),“ doplnil Dušek.

Za dobrý signál považuje i snížení reprodukčního čísla na 1,13 z 1,3, kde bylo minulý týden. Stále je ale podle něj potřeba, aby číslo R kleslo pod hodnotu 1. Až pak se začne situace více zlepšovat.

Kritická hranice je 15 tisíc pacientů

Špatně naopak vypadají čísla reprezentující aktuální kapacity nemocnic. Nemocnice mají podle Duška v průměru 720 nových příjmů za den, 130 těch vážných. „Tato čísla mi nahánějí strach,“ přiznal Dušek. Zatímco 18. října bylo pacientů s koronavirem v nemocnicích 3 700, ke čtvrtečnímu večeru činil počet 7 300.

Číslo 7 300 ukazuje, že jsme zhruba na polovině toho, co odborníci považují za kritickou hranici. „Každý systém má své limity. 15 tisíc pacientů je kritická hranice. V tuto chvíli ale absolutní vyčerpání systému nehrozí,“ ujistil šéf Klinické skupiny COVID Vladimír Černý s tím, že Česko má dva až tři týdny na přípravu na největší kumulaci pacientů v nemocnicích.

Kapacity nemocnic nejvíce ohrožuje nedostatek personálu. Nejhůře jsou na tom podle statistik tyto kraje: Karlovarský, Zlínský, Pardubický a Královéhradecký.

Uvolňování není na stole

Ačkoliv se může zdát, že šíření nákazy se podařilo zbrzdit, není tomu tak v domovech pro seniory a mezi starší populací obecně. Právě to dělá odborníkům největší strach, a pokud bude negativní trend pokračovat i začátkem příštího týdne, je podle nich namístě další zpřísnění opatření.

„Uvolňování není v žádném případě na stole,“ shodli se na tiskové konferenci Dušek s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Ministr zdravotnictví ale už dříve uvedl, že pokud se budou opatření dodržovat, zpřísnění nenastane. Současná nařízení jsou podle něj zatím dostatečná.

Blatný: Nemáme vyhráno

Blatný ještě před tiskovou konferencí promluvil před poslanci. Znovu zopakoval, že aktuální nárůsty znamenají, že se situace začíná zlepšovat, ale ještě není vyhráno. Zároveň ale prohlásil, že nemocnice v některých krajích se blíží naplnění kapacit. V celém Česku je však podle něj dostatek lůžek pro nemocné.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula ještě před výměnou za Blatného mluvil o tom, že o dalším vývoji a případném přitvrzení v opatřeních rozhodnou především čísla nakažených ze čtvrtka. Nárůst v tento den byl o něco nižší než před týdnem.

Za čtvrtek přibylo v Česku 13 051 potvrzených případů koronaviru. Je to zhruba stejně jako ve středu, ovšem proti minulému čtvrtku nárůst přibližně o 1 100 případů zpomalil.

Tagy: