Šlo o technickou závadu? Expert nastínil, jak se ukrajinská raketa mohla dostat až do Polska

V polském Przewodówě probíhá vyšetřování úterní exploze, kterou způsobila vojenská raketa

Za výbuch, při němž v úterý na východě Polska zemřeli dva lidé, mohla pravděpodobně ukrajinská střela. Ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov nastínil, jak k neštěstí pravděpodobně došlo. Na místě dopadu rakety nyní pracují polští, američtí a také ukrajinští vyšetřovatelé.

Podle Ždanova mohla ukrajinská raketa dosáhnout polského území jedině tak, že byla odpálena proti ruské řízené střele, tu ovšem minula a pokračovala směrem na Polsko. „To je nejjednodušší a nejkratší vysvětlení, jak mohla naše raketa skončit na polském území,“ řekl podle agentury Unian vojenský expert. Podotkl také, že raketa se měla před dopadem sama zničit, ale zřejmě z technických důvodů se tak nestalo.

S podobným tvrzením přišel také polský web Gazeta Wyborcza. Podle něj Rusové v úterý odpálili na Ukrajinu smršť raket, mezi nimi řízené střely Ch-101 typu vzduch-země. Cílem jedné z nich byla velká uhelná elektrárna v Dobrotvirsku ve Lvovské oblasti.

Ukrajinci v reakci na to odpálili dvě střely, Ch-101 ale neletěla přímo na cíl, manévrovala ve snaze zmást ukrajinskou protivzdušnou obranu. A dostala se mezi Lvov a polskou hranici. Jedna z ukrajinských střel ruskou raketu zasáhla, ale u další selhal sebedestrukční systém, takže letěla dál. Její úlomky pak dopadly v 15:40 v Przewodowě, kde při následné explozi zemřeli dva muži.

Snímky trosek rakety pořízené v Przewodówě naznačují, že šlo o střelu sovětského systému protivzdušné obrany S-300 dlouhého dosahu. V současnosti na místě neštěstí pracují pracují polští, američtí a také ukrajinští vyšetřovatelé. „Ukrajinští experti už pracují na místě tragédie v Przewodówě, kterou způsobil ruský raketový teror proti Ukrajině,“ napsal ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Tagy: