Šikanuje mě. Slovenská ministryně si na kobereček pozvala herce známého i z českých filmů

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová je často terčem kritiky.

Fiala vs. Fico. Česko-slovenské vztahy se výrazně ochladily

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (za SNS) si předvolala na kobereček herce známého z českých i slovenských filmů či seriálů L'uboše Kostelného. Podle šéfky resortu ji herec během představení „šikanoval“ sdílením pocitů s diváky, že „Šimkovičovou nenávidí“. Vyžádala si i návštěvu šéfa divadla, kde slova zazněla. Za Kostelného se postavil například expremiér L'udovít Ódor.

Šimkovičová se svým tvrzením na adresu Kostelného promluvila v rádiu Infovojna, které bylo po začátku ruské invaze na Ukrajinu na základě zákona o kybernetické bezpečnosti dočasně zablokováno Národním bezpečnostním úřadem. Herec měl na ministryni podle jejích slov útočit během představení na půdě Slovenského národního divadla.

ČTĚTE TAKÉ: Je Země kulatá, či plochá? Dalo by se o tom polemizovat, tvrdí slovenský poslanec

„Během představení křičel Kostelný v jeho postavě homosexuála do mikrofonu, že nenávidí Martinu Šimkovičovou, nedořekl to tedy celé. Tak já se ptám, a budu se ptát i pana ředitele (šéfa divadla Mateje Drličku; pozn. red.), i toho konkrétního herce, když je placený ze státních peněz, protože je zaměstnaný ve státní instituci a hraje v ní, zda je to v souladu s demokracií,“ prohlásila v Infovojně šéfka slovenského resortu kultury.

Podle ní nešlo o součást scénáře, ale hercovu osobní aktivitu, kterou označila za „absolutní šikanu“. „Nevím, jak by se panu Kostelnému, kterého se budu ptát z očí do očí, líbilo, kdyby se tohle dělo jeho osobě,“ pokračovala Šimkovičová.

Sám herec pro portál Aktuality.sk reagoval opatrně se slovy, že se ke kauze nechce vyjadřovat a míchat se do „her, které jsou úplně nepřístojné“.

V relaci Infovojny byl i její státní tajemník na ministerstvu, tedy ekvivalent českého resortního náměstka, Lukáš Machala. Ten aspiruje na post šéfa nově restrukturalizované veřejnoprávní televize a rozhlasu STVR, dříve RTVS, přičemž nedávno proslul polemizováním, zda je Země kulatá či plochá.

Machala ve vysílání navíc obvinil Slovenské národní divadlo, že „organizuje protivládní demonstrace a provokuje“. Herecký soubor je sice k ministryni kritický, ale samotné divadlo údajně žádné protesty neorganizovalo.

Zastání od expremiéra

Kostelný a divadlo našli zastání u nedávného úřednického premiéra L'udovíta Ódora. „Herci nejsou vaši podřízení a nemůžete si je volat na kobereček za jejich herecké výkony. Možná jste si toho nevšimli, ale už 35 let nežijeme v režimu, který kontroloval a zakazoval všechna umělecká představení, která se nelíbila komunistickému vedení státu,“ komentoval na sociálních sítích expremiér a dnes lídr kandidátky Progresivního Slovenska do evropských voleb.

Kostelný je mimo Slovensko dobře znám i českému publiku. Zahrál si například ve snímcích jako Rebelové, 3 sezony v pekle či Taková normální rodinka. Nedávno měl roli také ve filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Na Slovensku mimo divadelního působení proslul i v komediálním seriálu Profesionálové.

Šimkovičová je pravidelným terčem kritiky z řad opozice. Nedávno proti ní vznikla petice za její odstoupení, kterou na internetu podepsalo téměř 190 tisíc lidí.

Tagy:
Slovensko divadlo představení herec šikana Robert Fico česká kinematografie Ľuboš Kostelný Martina Šimkovičová Lukáš Machala