Slovenská policie zadržela a obvinila Roberta Fica. Mezitím mu někdo zdemoloval auto

Roberta Fica zadržela slovenská policie.

Slovenská policie ve čtvrtek večer zadržela bývalého předsedu vlády a šéfa strany Směr-SD Roberta Fica. Důvodem je jeho protest proti vládním covidovým opatřením na Tyršově náměstí v Bratislavě. Demonstraci totiž svolal i přes zákaz shromažďování. Fico při odchodu ironicky prohlašoval, že „takto vypadá demokracie v přímém přenosu“.

Před začátkem čtvrtečního protestu bylo na místě jen několik desítek lidí. Když na místo přijel Fico a vystoupil ze svého auta, tak k němu okamžitě přistoupila dvojice policistů a oznámila mu, že musí jít s nimi. Fico je následoval do policejního auta.

„Takto vypadá demokracie v přímém přenosu. Chtěli jsme udělat pokojný protest přes Bratislavu a podívejte se na to,“ reagoval bývalý předseda slovenské vlády před novináři, když ho policisté odváděli.

Fico a jeho strana považují expremiérovo zadržení za „zmaření“ protestu. „Předsedu strany Roberta Fica právě předvedli na policejní oddělení na Lermontovově ulici, aby zmařili dnešní rozlučku s demokracií a vyjádření nesouhlasu s politikou vlády a její mluvčí, prezidentky (Zuzany) Čaputové,“ uvedli představitelé Směru-SD

Protest nakonec proběhl formou automobilové kolony, která projela Bratislavou. Jízdu doprovázelo hlasité troubení klaksonů.

Policie Fica obvinila z podněcování

Slovenská policie zatím reagovala pouze velmi stručně. „Dnes krátce po 18:00 došlo k předvedení osoby R. F. na základě požádání orgánu činného v trestném konání,“ uvedli policisté s dovětkem, že podrobnější informaci poskytnou až během pátku.

AKTUÁLNA INFORMÁCIA Dnes krátko po 18.00 h došlo k predvedeniu osoby R.F. na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní. Podrobnejšie informácie poskytneme v priebehu zajtrajšieho dňa.

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Thursday, December 16, 2021

Propuštěn byl Fico kolem 20:00 a novinářům posléze řekl, že ho policisté obvinili z trestného činu podněcování. „Toto musí policisté dělat na pokyn ministra vnitra, který podle svědků bral úplatek, a na pokyn speciálního prokurátora, který je ve výkonu trestu,“ prohlásil po propuštění Fico.

Během chvíle, co byl na policejní služebně, mu navíc kdosi dlažební kostkou poničil jeho auto. Aby toho nebylo málo, tak jeho bodyguard podle slovenských médií přišel ke zranění.

Fico a jeho Směr-SD se v posledních měsících vymezují proti vládním opatřením a také proti očkování. Bývalý předseda vlády se často ohrazuje proti výhodám pro již vakcinované lidi. Často také hlásá, že farmaceutické firmy mají díky onemocnění ohromný byznys na vakcínách.

Tagy: