Slovensko ve varu: Vláda doufá ve zkrocení covidu, odpůrci chtějí generální stávku

Slovenští zdravotníci se starají o covidové pacienty.

Na Slovensku začal platit lockdown, který vláda premiéra Eduarda Hegera vyhlásila kvůli rekordním počtům nakažených a kolísajícímu zdravotnictví v zemi. Platit má minimálně dva týdny, ale je klidně možné, že dojde na jeho prodloužení. Odpůrce očkování a vlády to však nenechalo klidnými. Okamžitě se rozjela kritika posledních opatření a část opozice volá po vyhlášení generální stávky.

Hegerův kabinet dohnal k přijetí celostátní uzávěry stav pandemie na Slovensku. Země zažívá rekordní přírůstky i přes deset tisíc infikovaných denně a plní se nemocnice. Situace ve slovenském zdravotnictví je navíc dlouhodobě horší než v Česku.

„Covid se šíří mezi lidmi, dodržování opatření je proto klíčová věc k úspěchu. Je potřeba, abychom se jako společnost semkli. Situace je vážná, dostali jsme se do ní, protože se opatření nedodržovala,“ řekl Heger ke středečnímu vyhlášení lockdownu.

Ten má zatím platit dva týdny, přičemž po deseti dnech si mají představitelé vlády a experti vyhodnotit, zda zabral. Následně se rozhodne o jeho případném prodloužení či zrušení. Platí zákaz vycházení s výjimkou nákupu nejnutnějších potřeb v nejbližším obchodě, lidé si také mohou zakoupit jídlo s sebou v restauracích či zajít do bank a pošt. Samotné restaurace však vyjma výdejových okének fungovat nesmí, a to ani pro očkované.

Odborníci i ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský navíc původně chtěli lockdown na tři týdny, ale tento návrh skrze koalici neprošel. Otevřené zatím zůstaly také školy.

VYHLÁSENIE K ZÁKAZU VYCHÁDZANIA

Posted by Eduard Heger on Wednesday, November 24, 2021

Matovič dělá z ministra zdravotnictví hadr, říká Fico

Hegerova vláda doufá, že lockdownem zklidní současný kritický stav a zkrotí nynější covidovou vlnu. I když se původně čekalo, že dojde na třítýdenní uzávěru, tak i současná podoba vyvolala u opozice velmi negativní odezvu.

Bývalý dlouholetý premiér Robert Fico vládu zkritizoval, že si neví rady. „Jsme svědky nemohoucnosti vlády už rok a půl, ale tato nemohoucnost vychází na povrch v posledních měsících,“ řekl na tiskové konferenci šéf strany Směr-SD. Připomněl vyjádření Hegera či Lengvarského, kteří v minulosti hlásili, že Slovensko je na další vlnu covidu připravené.

Fico navíc ministra zdravotnictví vyzval, aby funkci složil, a to nejen kvůli svým dřívějším vyjádřením, ale také proto, že jej často kritizuje šéf vládního hnutí OLaNO Igor Matovič. Lengvarský je přitom ve vládě právě za toto hnutí. „Z hlediska lidské důstojnosti a normálního postavení chlapa bych odmítl psychické výlevy Matoviče na moji adresu a hodil bych mu funkci ministra zdravotnictví do ksichtu, protože Matovič z něj dělá obyčejný politický hadr,“ prohlásil Fico.

Další bývalý premiér a předseda relativně nové strany Hlas-SD Peter Pellegrini rovněž viní vládu ze selhání. Lockdown prý neobsahuje to nejpodstatnější, což je podle něj rychlá ekonomická pomoc. „I když si všichni uvědomujeme, že opatření často nedávají logiku, že koalice navzdory doporučení odborníků ponechala školy otevřené, zkusme být disciplinovaní, protože zdravotnická situace se může zhoršovat,“ uvedl Pellegrini.

🙏🏻 BUĎME ZODPOVEDNÍ, SITUÁCIA JE KRITICKÁ

🙏🏻 BUĎME ZODPOVEDNÍ, SITUÁCIA JE KRITICKÁ Vláda opäť zlyhala a prijala lockdown, ktorý okrem obmedzení neobsahuje to podstatné. Rýchlu ekonomickú pomoc, ktorá bude sanovať sociálne postavenie ľudí, ktorým vláda obmedzila prácu a živobytie. Hoci si všetci uvedomujeme, že opatrenia nedávajú častokrát logiku, že koalícia napriek odporúčaniam odborníkov ponechala školy otvorené, skúsme byť disciplinovaní, pretože zdravotná situácia sa môže ešte zhoršovať. #peterpellegrini #hlas #socialnademokracia #lockdown

Posted by Peter Pellegrini on Thursday, November 25, 2021

Kotleba: Generální stávka – zbraň proti koronadiktátu

Ještě dál šli s kritikou představitelé krajní pravice, kteří na Slovensku sedí v Národní radě (slovenský jednokomorový Parlament – pozn. red.). Jak Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) kontroverzního a nedávno odsouzeného poslance Mariana Kotleby, tak hnutí Republika, které založili bývalí Kotlebovci, volají dokonce po generální stávce.

„Ve skutečnosti vláda vyhlásila válku vlastním obyvatelům. Kdyby chtěla vyhlásit válku chorobám a viru, tak začne řešit zdravotnictví a začne lidi léčit,“ kritizoval Kotleba vyhlášení lockdownu a následně vyzval představitele odborů, aby kvůli čerstvým vládním opatřením šli do generální stávky. „Generální stávku, jedinou zbraň, která nás může osvobodit od koronadiktátu a koronatotality, může vyhlásit jen svaz odborů,“ dodal Kotleba.

Podobně hovoří i šéf hnutí Republika a europoslanec Milan Uhrík, dříve výrazný člen Kotlebovy LSNS. „Této (Hegerovy) vlády se dá zbavit, a to poměrně rychle. Stačí obrátit jejich nejsilnější zbraň, lockdown, proti nim,“ řekl ve videoprohlášení Uhrík s tím, že stávky zakázané nejsou.

Výzvu zatím vyslyšela jen Unie autodopravců Slovenska, která vyhlásila, že se 6. prosince chystá k autoprotestu před ministerstvem dopravy. Kotleba již informoval, že akci podpoří.

Tagy: