Očkování není posvátná kráva. Nakaženým bychom dali balík léků zdarma, říká Fico

Robert Fico

K věci: Speciál 20.11.2021

Očkování není žádná cesta ven z pandemie, tak z něj není třeba dělat posvátnou indickou krávu. Uvedl to bývalý slovenský premiér Robert Fico v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Dodal, že pokud by byl znovu u vlády a musel řešit pandemii koronaviru, věnoval by více péče lidem, kteří jsou čerstvě nakažení. Těm by podle svých slov ihned po pozitivním testu dal mimo jiné balík léků zdarma.

Podle bývalého slovenského premiéra není očkování proti koronaviru úspěšným řešením, jak zažehnat celosvětovou krizi. „Nedělejte z očkování posvátnou indickou krávu. Tak to není, očkování není cesta ven z pandemie,“ řekl Fico. Svůj názor vysvětloval mimo jiné tím, že i očkovaný člověk se může znovu nakazit a virus roznášet.

Fico má vlastní recept, jak zlepšit pandemickou situaci. „V okamžiku, kdy se pacient dozví, že je pozitivně testovaný, musí od státu dostat zadarmo balík léků a podpůrných léčiv, protokol od lékaře, co by měl dělat, a možnost telefonicky komunikovat s příslušným lékařem,“ řekl bývalý slovenský premiér.

Dlouholetý předseda strany Směr-SD má za to, že tímto způsobem by výrazně klesla zatíženost slovenských nemocnic, které jsou už nyní na pokraji kolapsu. Kvůli jejich zahlcení si rýpl do současné vlády premiéra Eduarda Hegera. „Když dnes vláda tvrdí, že máme plné nemocnice, tak si za to může sama. Jak se může po roce a půl vládnutí stát, že naše vláda křičí, že zdravotníci si musí vybrat, koho na plicní ventilaci dají, nebo nedají?“ tázal se Fico ve vysílání CNN Prima NEWS.

Současný kabinet také obvinil, že svými kroky šíří virus po celém Slovensku. Jedním z nich je podle něj celonárodní screening, ke kterému se v minulosti odhodlal Hegerův předchůdce a nyní ministr financí Igor Matovič. „V lednu a únoru dali nemocné i zdravé do jedné řady, všichni tam dostali covid a ty počty byly obrovské,“ dodal slovenský expremiér.

Tvrdí, že je pro dobrovolné očkování, ale sám jej podstoupit nechce. „Já se nechci dát očkovat. Studuji a čtu o tom, a jednoduše tomu nevěřím. A především vidím v zaočkování obrovský byznys farmaceutických firem,“ pokračoval Fico, který si onemocněním COVID-19 v nedávné době prošel.

Fico: Miloš Zeman je neuvěřitelná autorita

Fico se vyjádřil mimo jiné také k nedávným českým volbám. „Český občan rozhodl tak, že vláda bude poměrně komplikovaná, protože v ní jsou strany, které za sebou nemají žádnou dlouhodobou stranickou minulost,“ řekl o budoucí české vládě Petra Fialy (ODS).

Problém vidí také v množství koaličních partnerů, kterých bude celkem pět. „Hodně kuchařů i polévku připálí,“ uvedl obecně ohledně širokých koalic Fico. Sám v minulosti dvakrát vládl v maximálně čtyřčlenné koalici a jednou zcela sám. „Když dáte dohromady čtyři nebo pět subjektů, které jsou ještě poskládané z různých frakcí a nezkušených lidí, tak musíte očekávat nestabilitu a vnitřní konflikty,“ doplnil dlouholetý šéf Směru.

Situaci kolem zdravotního stavu a hospitalizace českého prezidenta Miloše Zemana nechtěl komentovat, ale na tuzemskou hlavu státu pěl chválu. „Miloš Zeman, který je do určité míry i můj přítel, je neuvěřitelná autorita,“ řekl Fico s tím, že Zemana považuje za mimořádně inteligentního a charismatického člověka.

Zároveň se zastal Kanceláře prezidenta republiky, která o Zemanově zdravotním stavu informovala velmi střídmě, za což sklízela v tuzemsku kritiku. „Co znám lidi kolem pana prezidenta, tak si myslím, že to je jeden oddaný tým. Pokud se rozhodne chránit pana prezidenta, tak dělá dobře,“ dodal Fico ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: