Obrovský plaz vyděsil rybáře nedaleko českých hranic. Zabíjí labutě, lidé mají strach, říkají

Rybář ukazuje, kde na plaza narazil.

Anakonda v rybníce

V jezerech poblíž slovenského města Dubnica nad Váhom byl v posledních dnech zpozorován nezvykle velký had připomínající anakondu. Podle místních rybářů predátor usmrtil již několik labutí. Pátrala po něm i policie. Rybáři se dokonce začali ozbrojovat, uvádějí slovenská média.

Obřího tvora spatřila dvojice rybářů. „Šel jsem nakrmit ryby a zničehonic koukám – hadisko,“ uvedl pro noviny.sk místní rybář Peter Bajčík. „Zespodu byla žlutá a z vrchu hnědá,“ popsal další z rybářů Miroslav Vráblik. „Anakonda, jednoznačně,“ přitakal Bajčík. Oba muži se shodli, že had měřil několik metrů a byl větší než jejich člun.

ČTĚTE DÁLE: Mirai Navrátil skončil v nemocnici, musel podstoupit náhlou operaci. Kapela ruší koncerty

Vráblik se domnívá, že anakonda usmrtila i několik labutí. „Našli jsme je zakousnuté. Zůstaly jen tři,“ dodal rybář. Muž se kvůli hadovi dokonce vyzbrojil. „Mám obušek na hada, ale jestli bude rychlejší než já, tak nevím,“ dodal ustaraně.

Podle veterináře Milana Sarvaše není vyloučené, že by se skutečně mohlo jednat o anakondu. Impozantní plaz se běžně vyskytuje v Jižní Americe. „Lidé chovají doma ledacos. Je možné, že hada vypustili,“ uvedl veterinář. „Nějaký čas může přežít bez potravy, ale zimu určitě nepřežije,“ konstatoval Sarvaš.

Výskyt predátora vyděsil i obyvatele v okolí, informoval web tvnoviny.sk. Možnou přítomnost anakondy v jezerech v okolí Dubnice nad Váhom prošetřovala městská i státní policie. „Hlídka provedla šetření s negativním výsledkem,“ upřesnila policejní mluvčí Ingrid Krajčíková.

Na Slovensku by se v posledních letech nejednalo o první výskyt anakondy v přírodě. V roce 2018 byl nalezen uhynulý kus nedaleko Stupavy severně od Bratislavy, připomněl web noviny.sk. Dosud není jasné, jak se téměř dvoumetrový živočich do lokality dostal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Maďarsko usnadnilo vstup pro Rusy a Bělorusy. Roste hrozba špionáže, slouží Kremlu, zní z EU

Tagy:
příroda Slovensko ryby zvířata životní prostředí veterinární lékař Anakonda Stupava Dubnica nad Váhom Dubnica