Maďarsko usnadnilo vstup pro Rusy a Bělorusy. Roste hrozba špionáže, slouží Kremlu, zní z EU

Maďarský premiér Viktor Orbán mluví s médii po příjezdu na summit EU.

Rusové přes Maďarsko do EU

Maďarsko zjednodušilo podmínky vstupu pro občany Ruska a Běloruska, a to nedlouho poté, co maďarský premiér Viktor Orbán navštívil Moskvu. V úterý to napsal mediální dům RND. Krok podle některých představitelů Evropské unie může znamenat bezpečnostní hrozbu, obavy panují například ohledně ruské špionáže v zemích EU.

Maďarsko tento měsíc rozšířilo svůj imigrační program, díky čemuž mohou občané Ruska a Běloruska nově získat status hostujících pracovníků v Maďarsku. Nepotřebují k tomu bezpečnostní prověrku a do členského státu EU mohou přivést i své rodinné příslušníky.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenský soud rozhodl o vydání dezinformátora Zítka do Česka. Podal si proti tomu stížnost

To podle RND znamená, že Rusové mohou vstupovat do EU přes Maďarsko bez jakýchkoli bezpečnostních kontrol a bez překážek pokračovat do dalších států EU.

Platnost povolení je dva roky, lze ho ale prodloužit.

Maďarské uvolnění pravidel by podle předsedy lidovecké frakce (EPP) v europarlamentu Manfreda Webera mohlo „vytvořit skuliny pro špionážní aktivity... a představovat tak vážné riziko pro národní bezpečnost“, píše agentura Reuters.

„Opatření by také Rusům mohlo usnadnit pohyb v schengenském prostoru a obejít omezení vyžadovaná unijním právem,“ napsal Weber v dopise předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi.

Reuters uvádí, že Michelův úřad se k dopisu nevyjádřil, ale že tato věc je dalším dokladem o napětí panujícím mezi unijními institucemi a Maďarskem. Budapešť, která tento půlrok předsedá EU, udržuje na rozdíl od ostatních zemí sedmadvacítky dobré vztahy s Moskvou.

„Bylo nesprávné označit všechny ruské občany za špiony režimu. (Orbán) ale podkopává evropský migrační systém a zároveň slouží Kremlu,“ řekl RND expert na unijní zahraniční politiku a německý europoslanec Sergey Lagodinsky.

Na krok Maďarska zareagovali i mnozí čeští politici. Podle europoslankyně Danuše Nerudové (STAN) vydávání víz Rusům a Bělorusům bez bezpečnostní kontroly ohrožuje celou Evropu. V Evropském parlamentu chce otevřít otázku, zda má Maďarsko setrvat v schengenském prostoru. „Nemůžeme dále přihlížet tomu, jak si Putin dělá z Maďarska svého trojského koně,“ napsala na svůj profil na síti X.

Zjednodušení podmínek se nelíbí ani europoslanci za TOP 09 Luďku Niedermayerovi. „Společný prostor bez hranic v rámci Schengenu vyžaduje spolupráci a sdílenou odpovědnost. Zdá se mi, že to vládě Viktora Orbána chybí,“ napsal v příspěvku na síti X.

Rozhodnutí přinese rizika

Rozhodnutí Maďarska přinese Evropě jistá rizika, míní bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. „Je to pokračování kroků, které Maďarsko v zahraniční politice dělá a které jsou vůči Rusku více vstřícné než od jiných zemí bývalé východní Evropy,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS.

V evropském kontextu to však podle něj není nic nového. „Pokud Rusko chce dostat své agenty na území EU, tak má i bez tohoto maďarského kroku celou řadu jiných možností, které zneužívalo a bude zneužívat i v budoucnu,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Mezi takové možnosti patří vydávání turistických víz nebo platná občanství udělená řadě Rusů v minulosti. „Že by tu byla nějaká pevná hráz a Maďarsko by ji nyní otevřelo, tak to není,“ shrnul Mikulecký.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó v úterý večer na svém facebookovém profilu napsal, že „ruští a běloruští občané nadále potřebují ke vstupu do Maďarska, a tedy i schengenského prostoru, víza“. Dodal, že povolení k pobytu pro Rusy a Bělorusy musejí schvalovat příslušné úřady.

Orbán, jehož země na začátku července převzala půlroční předsednictví EU, tento měsíc rozzlobil své partnery v unii návštěvou Moskvy, kde jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o možné mírové dohodě ohledně konfliktu na Ukrajině. Ten před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko vysláním svých invazních vojsk. Kyjev i unijní představitelé cestu odsoudili.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Erdogan hrozil útokem na Izrael. Ať nedopadnete jako diktátor Husajn, zaznělo z Jeruzaléma

Tagy: