Slovenský premiér Heger představil novou stranu. Vládě bude šéfovat i po odchodu z OLaNO

Slovenský premiér Eduard Heger představil novou stranu Demokraté, se kterou chce jít do voleb. Tvoří ji lidé z různých politických subjektů, kteří se spojili do jednoho uskupení. Mimo něj jsou tvářemi nové partaje také čtyři současní ministři v demisi. Oni i Heger mají, a to i přes změnu svého politického dresu, zůstat ve svých vládních funkcích až do blížících se předčasných voleb.

„Je to politický projekt středopravých stran a lidí, kteří souhlasí s naší vizí,“ komentoval názorové zařazení nové partaje Heger na tiskové konferenci, kde stranu představil.

Heger již dopředu oznámil, že po volbách odmítá spolupráci se stranami, jako jsou Směr-SD expremiéra Roberta Fica, krajně pravicová hnutí Republika, Kotlebovci – Lidová strana Naše Slovensko, nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), ale také stranu Hlas-SD dalšího bývalého předsedy vlády Petera Pellegriniho.

ČTĚTE TAKÉ: Hlasujte v ANKETĚ: Jak by se měl Pavel postavit k růstu důchodů? Na výběr má tři možnosti

Strana Demokraté vznikla po přejmenování Modré koalice, která se donedávna ještě jmenovala Spolu, a to pod vedením poslance Miroslava Kollára. Partaj už nyní shromažďuje několik různých politických subjektů a zlákala k sobě kromě Hegera i další vrcholné politiky. Vyjma toho slovenský premiér dodal, že Demokraté i nadále jednají o spolupráci s dalšími stranami jako třeba Za lidi či Občanští demokraté Slovenska (ODS).

Konec v OLaNO

Heger v pondělí pozdě večer na sociálních sítích oznámil, že odchází z vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). „Mám vlastní vizi o politice. Vím, že pokud ji chci naplnit, musím se vydat vlastní cestou. Život jednoduše přináší situace, kdy se musíme rozhodnout,“ napsal ještě v pondělí slovenský premiér.

Podle dosavadních informací by i tak měl v čele současné vlády v demisi setrvat. Stejně tak by se v ministerských křeslech měli udržet i Rastislav Káčer (zahraničí), Jaroslav Naď (obrana), Karol Hirman (spravedlnost) a Ján Budaj (životní prostředí), kteří byli nominanty OLaNO.

Matovič přeje hodně štěstí, Fico zuří

Předseda OLaNO a Hegerův předchůdce v roli premiéra Igor Matovič ještě v pondělí krátce před půlnocí u Hegerova facebookového statusu poděkoval za dosavadní spolupráci. „Edo, hodně štěstí a díky za společnou cestu,“ napsal Matovič.

Předseda Národní rady (slovenský jednokomorový parlament, pozn. red.) Boris Kollár, který zároveň vede koaliční hnutí Jsme rodina, pro slovenskou TV JOJ řekl, že se Hegerův odchod čekal. „Můžu říct, že mu držím palce, aby mu projekt vyšel,“ pronesl šéf slovenského parlamentu. Zároveň odmítl, že by měl Heger z vlády odejít, když nově stojí v čele strany, která se neúčastnila voleb. S tím však jiní nesouhlasí. „Je to premiér, který vede vládu a dovede ji k předčasným parlamentním volbám,“ odmítl úvahy Kollár.

S ostrým vyjádřením přispěchal na své tiskové konferenci expremiér a lídr strany Směr-SD Robert Fico. „Je to politický subjekt na objednávku Igora Matoviče,“ prohlásil v úterý odpoledne bývalý několikanásobný předseda vlády. Ten zároveň odmítl, aby Heger a čtveřice ministrů v demisi kvůli členství v nové straně pokračovali ve svých funkcích.

Tlačový brífing predstaviteľov strany SMER - SSD po zasadnuti a rokovaní vedenia strany

Tlačový brífing predstaviteľov strany SMER - SSD po zasadnuti a rokovaní vedenia strany

Posted by Robert Fico on Tuesday, March 7, 2023

Předčasné volby se na Slovensku mají uskutečnit na konci září. Do té doby má zemi vést právě Hegerův kabinet v demisi. Vláda však již za posledních několik málo týdnů přišla o dva ministry. Napřed těsně před koncem roku rezignoval Matovič na post ministra financí poté, co se podařilo protlačit státní rozpočet na rok 2023, minulý týden pak funkci složil šéf resortu zdravotnictví Vladimír Lengvarský. Oba resorty od té doby oficiálně vede Heger.

Tagy: