Vražda, která otřásla Slovenskem. Smrt Kuciaka a Kušnírové stále není plně objasněna

Přesně před pěti lety se na Slovensku odehrála tragická událost, která otřásla veřejností. Mladý investigativní novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli nalezeni zavražděni ve svém domě v obci Veľká Mača. Slováky smrt mladého páru šokovala a vyprovokovala k rozsáhlým protestům, které vedly až ke konci tehdejšího premiéra Roberta Fica. Jako objednavatel vraždy byl označen Marian Kočner, který kvůli tomu opakovaně stojí před soudem. Soud kvůli žurnalistově smrti dodnes není u konce.

Středa 21. února 2018. To je datum, které mnohým lidem utkvělo v paměti. Právě v tento den byla objevena těla Kuciaka, novináře webu Aktuality.sk, a jeho partnerky Kušnírové. Obě bez známek života. Mladý pár byl zastřelen přímo ve svém domě v obci Veľká Mača v Trnavském kraji na západě Slovenska. Vrah Kušnírovou střelil do hlavy, jejího snoubence pak dvakrát do srdce.

Kriminalisté okamžitě zahájili rozsáhlé vyšetřování, hodně vidět byl také tehdejší premiér Robert Fico a jeho ministr vnitra Robert Kaliňák. Řada lidí si pamatuje, jak s dnes už bývalým slovenským policejním prezidentem Tiborem Gašparem společně vystoupili před médii se svazky stovek tisíc eur na stole. Nabízeli tak odměnu za informace vedoucí k odhalení vrahů.

Vrcholní politici si přitom neuvědomovali, že jsou to mimo jiné právě oni, na koho měli Slováci vztek. Vražda mladých snoubenců totiž vyvolala největší demonstrace od sametové revoluce, které měly jednoduchý cíl – odchod Fica a Kaliňáka od moci. Nitky různých korupčních kauz, o kterých psal právě zavražděný Kuciak, vedly právě k tomuto duu. Ani jeden nakonec tlak veřejnosti nevydržel. Napřed podal demisi Kaliňák, později i Fico, kterého nahradil Peter Pellegrini.

Půl roku po vraždě byli zatčeni údajní pachatelé. Kriminalisté začali postupně rozplétat, kdo a jakým způsobem se do činu zapojil. Nakonec byla obviněna pětice lidí. Jako hlavní objednavatel byl označen podnikatel Marian Kočner, člověk, který měl velmi blízko k nejvyšším politickým špičkám na Slovensku. Později se ukázalo, že v telefonickém hovoru přímo Kuciakovi vyhrožoval.

Na vraždě se měla podílet i Kočnerova blízká spolupracovnice Alena Zsuzsová coby žena, která objednání od Kočnera předala dál, konkrétně Zoltánu Andruskóvi. Ten měl posloužit jako zprostředkovatel. Vykonání činu pak náleželo dvojici Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Prvně jmenovaný bývalý voják měl být tím, který v domě Kuciaka a Kušnírové stiskl spoušť, někdejší policista Szabó měl řídit.

Soud sypal tresty i osvobozující rozsudky

Ke konci roku 2019 byla situace následující: Marček se přiznal k vraždě a Andruskó uzavřel dohodu o vině a trestu, když přistoupil na to, že si ve vězení odsedí 15 let. Později u soudu prohlásil, že skutečně zprostředkoval vraždu mezi třemi ze čtyř obžalovaných lidí v celém případu. Střelec Marček posléze vyfasoval trest na 25 let odnětí svobody. Do případu byl zapleten také bývalý šéf civilní rozvědky SIS Peter Tóth, který vypověděl, že mu Kočner uložil sledovat některé novináře, mezi nimi také Kuciaka. Kočner mezitím dostal 19letý trest vězení za jinou kauzu, konkrétně za padělání směnek.

V září 2020 však přišel šok. Kočner a Zsuzsová byli náhle zproštěni obžaloby, soudní tribunál, který v rozhodnutí nebyl jednotný, odsoudil pouze Száboa, který dostal stejně jako Marček 25 let. Podnikatel, který byl původně označován za hlavního objednavatele vraždy, měl dostat pouze peněžitý trest za nedovolené ozbrojování. Ani Zsuzsová se nedostala na svobodu, protože byla odsouzena za zprostředkování jiné vraždy, za což dostala pro změnu trest ve výši 21 let.

Slovenský nejvyšší soud v roce 2021 ovšem zrušil rozhodnutí nižší instance a vrátil proces s Kočnerem a Zsuzsovou zpět. Specializovaný soud později ještě spojil případ vraždy Kuciaka a Kušnírové s přípravami vražd generálního prokurátora Maroše Žilinky, jeho náměstka Petera Šufliarského a speciálního prokurátora Daniela Lipšice. I jejich vraždu si měl totiž Kočner podle kriminalistů přes Zsuzsovou objednat. Znovu měl jako prostředník vystupovat Andruskó. Proces tak stále není u konce.

Vzestupy a pády politiků

Vražda Kuciaka a Kušnírové však způsobila zemětřesení na politické scéně. Něco nastalo velmi brzy, další změny přišly časem. O Ficově a Kaliňákově konci již byla řeč. Ficův Směr-SD se ve volbách v roce 2020 pokoušel zachránit jeho nástupce na postu premiéra Peter Pellegrini, ale neuspěl. Jeden z opozičních předáků, lídr hnutí OLaNO Igor Matovič, totiž dokázal mistrně využít náladu Slováků a památky Kuciaka s Kušnírovou k tomu, aby vyhrál volby a sestavoval vládu. Mladou zavražděnou dvojici navíc často zmiňoval i po letech.

Pro řadu slovenských voličů, kteří vraždu Kuciaka a Kušnírové prožívali, se jednalo o vítězství, které poslalo osoby, o jejichž možném napojení na mafii se často hovořilo, do opozičních lavic. Vládní koalice ale místo očisty slovenské společnosti zaujala především chaosem a bojůvkami mezi lídry jednotlivých stran. Skoro pořád byl v hlavní roli právě Igor Matovič, který musel opustit premiérské křeslo, aby se mu kabinet nerozpadl. Bylo to však jen dočasné řešení, protože spory uvnitř vlády byly tak vyhrocené, až koalice skutečně ztratila většinu. Na konci loňského roku jí byla vyslovena nedůvěra a v září se očekávají předčasné volby.

Zatracovaný Fico se mezitím dokázal z odporu, který vůči němu Slováci před lety po vraždě měli, oklepat a nabírá na síle. Jeho Směr-SD je druhý v průzkumech veřejného mínění, před ním už je pouze strana Hlas-SD. Tu vede jeho bývalý sekundant Pellegrini. Matovičovo OLaNO se z 25 procent ve volbách v posledních průzkumech propadlo až k pouhým 6 procentům.

Lidé jsou frustrovaní, říká novinář

Pět let po vraždě mladého muže, který byl odstraněn kvůli své práci, a jeho nevinné snoubenky, je situace na Slovensku napjatá. U mnohých lidí převládá až lhostejnost k tomu, jak se případ či směřování společnosti dále vyvine.

„Lidé jsou frustrovaní, znechucení, nevidí pověstné světlo na konci tunelu. Někdy mám tak trochu pocit, jako by to celé bylo zbytečné,“ popsal pro CNN Prima NEWS investigativní novinář Marek Vagovič, který v době vraždy Kuciaka vedl tým na Aktuality.sk, a dodal, že se vytratila spolupráce mezi slovenskými novináři. „Vztahy mezi médii podle mě nejsou dobré. Sice spolu občas spolupracujeme, ale myslím, že už ani ta vražda není ten tmel, který nás spojoval,“ pokračoval Vagovič.

Rozsudek pro Kočnera a Zsuzsovou je stále v nedohlednu. Politická scéna je po pádu vlády v těžké krizi, kterou zatím zvládá využívat jak Fico, tak Pellegrini. Lidé, proti kterým se před lety zvedla obrovská nevole, můžou po zářijových volbách Slovákům opět vládnout.