Slovní hodnocení? Rodiče i žáci jsou zvyklí na známky, uvedl ředitel základní školy

Měření teploty ve škole

Rozhovor s ředitelem školy o předávání vysvědčení

Fyzicky si pololetní vysvědčení převezmou jen prvňáčci a druháčci, ostatní se budou muset obejít bez papírové verze. „Zvolili jsme formu hodnocení převážně známkami. Slovní hodnocení bylo jen u malé části dětí,“ uvedl ředitel budějovické základní školy. Jak se sám dívá na slovní hodnocení a je na stole anulování celého probíhajícího školního roku?

„Pro mě jako ředitele je to určitě smutný pohled, protože bez těch dětí škola opravdu nežije,“ uvedl ředitel ZŠ Dukelská v Českých Budějovicích Zdeněk Hnilička. Jakou formu hodnocení ve škole zvolili? „Prvňáčci, druháčci si odnesou výpis vysvědčení a zvolili jsme formu hodnocení převážně známkami. Slovní hodnocení bylo jen u malé části dětí,“ vysvětlil v pořadu Nový den CNN Prima NEWS.

Slovní hodnocení je podle ředitele jedna z forem, jedna z možností. „Ale myslím si, že žáci, rodiče i veřejnost jsou zvyklí na známky, na to ciferné ohodnocení a myslím si, že většina škol zůstane u této věci,“ uvedl Hnilička.

Je reálné anulování celého školního roku?

Nestálo by za to, vzhledem ke koronavirovým okolnostem, zvážit celý školní rok 2020/2021 anulovat? „I tento návrh přišel, ale máme před sebou ještě celé pololetí, takže si myslím, že by se ještě dalo alespoň částečně dohnat to, co ti žáci mají umět.“

Ředitel pochválil za velkou pomoc a práci jak své kantory, tak rodiče, kteří dle jeho slov v drtivé většině svým dětem pomáhají. Škola musela omezit a zrušit velké množství svých aktivit. Musela zrušit pravidelné velké vystoupení v domě kultury, zruší podle všeho lyžařský kurz, na stole nejsou zájezdy do Anglie, besídky ani nic podobného.

Tagy: