Proč mě přerušujete? Okamura se pustil do Richterové za to, jak řídí schůzi Sněmovny

Šéf SPD Tomio Okamura ve Sněmovně

Hádka Okamury s Richterovou

Během schůze Poslanecké sněmovny, při které vláda premiéra Petra Fialy (ODS) žádá o důvěru, došlo mezi poslanci od rána už k několika názorovým střetům. Jedním z nich je i spor Tomia Okamury a Olgy Richterové. Šéfa SPD rozčílilo, že mu pirátská poslankyně jakožto řídící schůze přerušila jeho projev. „Chtěl bych vás požádat, abyste řádně řádila schůzi,“ vzkázal jí. Richterová poté Okamuru chybně oslovila „pane místopředsedo“.

Okamura jakožto předseda jednoho ze dvou opozičních hnutí měl zrovna plamenný projev, proč SPD Fialův kabinet nepodpoří. Během jeho řeči si vzala slovo pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

„Pane předsedo, byla jsem vyzvána, že je potřeba naplňovat platné usnesení k účasti členů vlády, tak upozorňuji, že by bylo vhodné, aby předsedové poslaneckých klubů napomohli s plněním tohoto usnesení,“ řekla Okamurovi Richterová.

„Jestli máte dojem, a je to pravda, že není naplněno usnesení, tak bych vás požádal, abyste vyhlásila pauzu,“ odpověděl jí šéf SPD. Richterová pak ale prohlásila, že všichni členové vlády už jsou v sále, jen nesedí na svých místech.

„Došlo k rychlé nápravě situace,“ podotkla. Okamuru ale přerušení rozčílilo. „Proč jste mě teda přerušovala, teď to nechápu. Tak jsou tu všichni, nebo nejsou?“ ptal se nejdřív Okamura.

Okamura: Čeho jsem místopředseda?

Nikdo nový ale do sálu nepřišel. „Nikdo nepřišel, tak proč mě přerušujete? Buď víte, proč mě přerušujete, nebo mě nepřerušujte. Tak jsou tu ti ministři, nebo ne? Chtěl bych vás požádat, abyste řádně řídila schůzi,“ rýpnul si do Richterové. Poté se pustil do Pirátské strany jako celku: „Jste tady za Piráty, já vím, ale jak to tedy je? Já mám projev a nechci být přerušován.“

Richterová jej pak ještě mylně oslovila „pane místopředsedo“, Okamura totiž v minulém volebním období vykonával post místopředsedy Sněmovny. „Čeho jsem místopředseda?“ ohradil se poslanec. Následně Richterová vyhlásila pauzu na pět minut.

Pekarová nepodepsala Chartu 77

Okamura se ještě předtím opřel také do předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Ostře ji konfrontoval s tím, že sama sebe považuje za demokratku a SPD za extremistickou stranu.

„Když někdo prosazuje demokracii, tak tady paní Pekarová Adamová s oblibou říká, že to nejsou demokrati. Urazí tady poslanecký klub SPD, řekne, že prý SPD nemá mít zastoupení ve vedení Sněmovny, přitom Jaroslavu Baštovi (poslanec SPD, pozn. red.) nesahá ani po kolena. Vy jste nebyla ani ve vězení, ani jste nepodepsala Chartu 77,“ vyčetl jí.

Nutno podotknout, že Pekarová se narodila v roce 1984. I když šlo přidat svůj podpis pod Chartu 77 až do ledna roku 1990, tehdy bylo Pekarové šest let.

Sněmovna jedná od 9 hodin ráno. Předpokládá se však, že schůze se protáhne až do večerních hodin.

Tagy: