Kimovy slzy: Roďte víc dětí, je to vaše povinnost, vyzýval ženy. Při setkání matek plakal

Severokorejský vůdce Kim Čong-un plakal, když vyzýval ženy, aby rodily více dětí. „Je vaší povinností zastavit pokles porodnosti,“ prohlásil. Podle jihokorejských odhadů v této zemi porodnost rapidně klesá, což by mohlo vést k velkým ekonomickým problémům, informoval web Daily Mail.

„Zastavení poklesu porodnosti a zajištění dobré péče a výchovy pro děti je naší rodinnou záležitostí, kterou bychom měli řešit společně s našimi matkami,“ sdělil Kim během projevu na Národním setkání matek v Pchjongjangu. Otíral si přitom slzy bílým kapesníkem.

ČTĚTE TAKÉ: Čínská armáda na obzoru. CNN na místě, kde může rybářská loď způsobit další válku

Severokorejské ženy vyzval, aby své děti vychovávaly jako komunisty. „Matky mají těžké poslání vychovat ze svých dětí pilíře socialistické a komunistické společnosti a pány budoucí společnosti,“ cituje jeho slova web Daily Mail.

„Podrobný přehled populačních trendů v Severní Koreji je složité odhadnout, jelikož tato země zveřejňuje statistiky jen v omezeném počtu,“ uvedla agentura AP. Jihokorejská vláda nicméně soudí, že míra severokorejské porodnosti za posledních dest let neustále klesala. Podle odhadů OSN se letos zastavila na cifře 1,8 dítěte na jednu ženu.

Kim Čong-un upozornil, že je povinností každé ženy přispět svým dílem k porodnosti a utužovat tím sílu národa. Experti varují, že úbytek populace by měl velmi neblahý vliv na tamní ekonomiku.

Přestože Severní Korea patří mezi nejchudší země světa, demografické trendy jsou tam podobné jako v bohatých státech. „Mnoho rodičů neplánuje více než jedno dítě, neboť si uvědomují, že budou potřebovat spoustu peněz, aby ho vychovali, poslali do školy a pomohli mu najít práci,“ uvádí organizace DPRKHEALTH.ORG, která se zaměřuje na zdravotní problémy v KLDR.

Vedle ekonomických faktorů mohou podle organizace ovlivňovat klesající porodnost i jihokorejské filmy a seriály, které se do země pašují. Severokorejské ženy se tak možná nechávají inspirovat svými jižními sousedkami a více se zaměřují na vlastní kariéru než na zakládání rodiny.

Míra porodnosti se řeší i v Česku: Mít dítě je luxus, mnoho lidí to odkládá, říká expertka. Vypočítala, kolik stojí výchova

Tagy:
Severní Korea porodnost Kim Čong-un populace diktatura rodičovský Národního setkání matek