Smejkal: Covid neskončil, čísla porostou. Delta je nakažlivější a neočkované si najde

Petr Smejkal

INTERVIEW 11.10.2021

Pandemie koronaviru neskončila a čísla porostou. V pořadu Interview televize CNN Prima NEWS před tím varoval hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Podle něj je varianta delta nakažlivější a neočkované si najde. Zároveň ale uvedl, že scénáře loňské zimy v nemocnicích nehrozí a opatření by nezpřísňoval. Naopak by vymáhal dodržování těch stávajících.

„Propadli jsme optimismu, že u nás snad úplně covid skončil, ale rozhodně to tak není,“ upozornil v Interview Petr Smejkal. Zároveň ale řekl, že scénáře loňské zimy, kdy byly přeplněné nemocnice covidovými pacienty, nehrozí.

S koronavirem podle něj společnost bude muset žít. „Ale máme proti němu zbraň ve formě očkování. Lidé většinou zareagují, když se situace zhorší. Máme i možnost třetích dávek vakcíny. A cest je daleko víc, než jsme měli minulou zimu,“ vysvětlil epidemiolog. Populace je prý částečně proočkovaná. „Ale méně, než jsme chtěli. A také je promořená, ale to nevíme, do jaké míry,“ podotkl.

„Virus si neočkované lidi najde, naprostá většina se s ním setká. I očkovaný člověk může virus přenést, ale v menší míře a po kratší dobu,“ vysvětlil Smejkal. Myslí si, že čísla nakažených porostou. „U zemí okolo nás šla také nahoru. Varianta delta je nakažlivější – stejně jako spalničky,“ varoval.

Mělo by se zpřísňovat?

Podle Smejkala by Češi do jara neměli sundávat roušky ani respirátory. A to ani ti očkovaní. „Z nejhoršího jsme venku, tohle se dá vydržet,“ myslí si. Další opatření by ale už nezpřísňoval. Naopak by začal vymáhat ta, která aktuálně platí. „Doufám, že zpřísňovat se už nebude. Nějaká opatření máme, ale nedodržujeme je. V Rakousku se například ukazuje průkaz imunity, když vejdete do vnitřních prostor. Když průkaz neukážete, do prostoru vás nepustí. My máme Tečku, ale téměř nikdo ji vidět nechce,“ nelíbí se hlavnímu epidemiologovi IKEM.

Když jsou prostory nevětrané, jsou podle něj 15- až 17násobně rizikovější než vnější. „Proč bychom měli zpřísňovat opatření, když neuhlídáme tohle?“ kroutil hlavou.

Pokud se začne zhoršovat incidence v jednotlivých okresech, mělo by se podle Smejkala přistoupit k plošnému testování. „Hranice incidence by měla být mezi 75 až 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel, ale musí k tomu být nějaký setrvalý stav. Pak by se mělo začít plošně testovat. Pořád ještě nejsme tak proočkovaní, abychom to nedělali,“ zdůraznil odborník.

Tagy: