Vinu nesou i ti, co nazývali COVID-19 „chřipečkou“, řekl v Partii epidemiolog Smejkal

Partie s Petrem Smejkalem a Janem Hnízdilem

Lékaři Smejkal a Hnízdil se střetli ohledně pandemie

V nedělní Partii Terezie Tománkové diskutovali o současné koronavirové situaci v Česku hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal a lékař Jan Hnízdil, signatář petice lékařů proti zpřísňování vládních opatření. Podle Smejkala může za to, že v České republice stoupá počet nově nakažených koronavirem, společnost i vláda.

„Škody budou velké. Je to tím, že jsme nedodržovali opatření, když jsme měli. Kdybychom si dávali pozor už v létě, tak nás to tolik nestálo. Všichni na tom mají svůj podíl. Lidé, kteří vše zlehčovali, i vládní opatření vyvolávající zmatek,“ řekl v Partii Smejkal. Podle něj už je pozdě na vyřešení situace i proto, že lidé nemoc nazývali „chřipčičkou“.

Opatření by neměla napáchat větší škody, než samotný problém

Během debaty, která v některých pasážích připomínala slovní přestřelku, se k opatřením vyjádřil lékař Hnízdil: „Opatření, která se zavádějí, by neměla napáchat větší škody než samotný problém,“ prohlásil Hnízdil a dodal, co přesně měl na mysli: „Rozpad školství, rozpad kultury, rozpad podnikání nebo velké zadlužení státu.“

Hnízdil je signatářem petice za zrušení dalších opatření spojených s bojem proti koronaviru. Smejkal ale s vytvořením dokumentu razantně nesouhlasí. „Kdyby ta petice vznikla v červenci nebo červnu, tak jsme o tom mohli diskutovat. Když ji vydáte v téhle chvíli, odpověď odráží závažnost. Není to dobré,“ opřel se do Hnízdila epidemiolog.

Hnízdil: Útočí na nás prezident nebo plukovník Prymula

Během debaty o petici, kterou podepsalo už přes 50 tisíc lidí, se Hnízdil hájil tím, že je na něj i na ostatní lékaře vyvíjen obrovský tlak. „Za každým slovem si stojíme. Je v souladu s deklarací, kterou podepsali epidemiologové z celého světa. Útočí na nás prezident nebo plukovník Prymula,“ vyjádřil se na adresu Miloše Zemana a nového ministra zdravotnictví Prymuly, který opatření vyhlašuje.

Tagy: