Smrt Floyda stále ovlivňuje Minneapolis. Lidé řeší, zda jít volit, nebo protestovat

George Floyd

Rasová nerovnost a policejní brutalita. I tato témata rezonují před prezidentskými volbami v USA. Vše odstartovalo smrtí Afroameričana George Floyda ve městě Minneapolis. Lidé i po půl roce na policejní zásah vůči muži nezapomněli a řeší, zda jít volit, nebo protestovat.

Podle obyvatel Minneapolis by se měli Afroameričané spojit, a ne na sebe vzájemně útočit. „Řeknu to takhle – měli bychom být jedna rodina. Ne zabíjet jeden druhého,“ řekla jedna z žen redakci CNN Prima NEWS. „Všichni jsou černí. Na všech černých životech záleží,“ doplnila ji druhá.

Majitel benzínky komentovat kriminalitu v Minneapolisu nechtěl. Mezitím si nechával na dveře obchodu montovat bezpečnostní mříže, a tak to ve čtvrti Jordan vypadá všude. Namísto volebních plakátů nápisy NEVSTUPOVAT, před kamerou CNN Prima NEWS téměř každý zavíral dveře.

Především obyvatelé odlehlých čtvrtí města si stěžují, že policie kriminalitu neřeší. „Letos to byl jeden útok na černochy za druhým. Doteď nevidím žádnou změnu,“ komentoval situaci Patrick, obyvatel Minneapolis.

Jsou i dobří policisté, několik jich znám

Podle dalšího muže ale nejsou všichni policisté stejní. „Jsou i dobří policisté, několik jich znám. Současně ale v každé organizaci jsou lidé, kteří nejednají podle pravidel,“ vysvětlil muž. Vesměs se ale obyvatelé shodují, že se vše zhoršilo s rabováním a nepokoji.

Sledujte speciální vysílání k americkým volbám. Živě v noci z úterý na středu na CNN Prima NEWS a webu CNNPrima.cz:

Nad volbami tak mnozí mávnou rukou. Podle nich jsou oba kandidáti na prezidenta k ničemu. Případně míní, že neví, jak si mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem vybrat menší zlo. „Myslím si, že Biden nebude přilévat olej do ohně. Bude strážcem demokracie,“ míní Patrick. Naopak další muž si myslí, že Trump říká vše na rovinu a nedělá kolem situace „cukrblíky“.

Američané, kteří jsou ovlivnění smrtí George Floyda tak v této chvíli řeší jediné – jít protestovat, nebo volit.

Tagy: