Policisté ve Filadelfii napadli automobil, před zraky dítěte vytáhli řidiče a zbili ho

Filadelfie násilí

Policisté ve Filadelfii napadli automobil

Napětí v americkém Filadelfii pokračuje. Po rabování a násilí, které město v posledních dvou dnech prožilo, se politici rozhodli zavést večerní zákaz vycházení. Některé demonstranty to ale neodradilo. Nejenže ve středu v noci opět vyšli do ulic, ale někteří opět i kradli. Policii se ve středu podařilo najít dodávku plnou výbušnin.

Na veřejnost se také dostala nahrávka z úterního večera. Ta zachycuje překvapivě tvrdý zásah policistů vůči řidiči dodávky, který se podle všeho jen připletl do situace.

„Kdo neopustí tuto oblast, bude zatčen,“ hlásali ve středu večer policisté z tlampačů směrem k protestujícím. Politici nařídili noční zákaz vycházení po dvou dnech plných rabování a násilí. Část protestujících přes upozornění místo neopustila. Namísto toho provolávali hesla za rasovou rovnost. Muži zákona proto některé aktivisty zadrželi. Policisté následně také řešili i případ vloupání do obchodního centra, dodávku plnou výbušnin a nedovolené ozbrojování.

Filadelfie, nejlidnatější město Pensylvánie s 1,5 milionem obyvatel, se vedle koronaviru a vyhrocených prezidentských voleb potýká též s násilím a rabováním. To rozpoutalo zastřelení sedmadvacetiletého černocha Waltera Wallace, kterého podle vyjádření jeho manželky sužovaly psychické problémy. K uklidnění situace zřejmě příliš nepomůže ani nově zveřejněné video, na kterém policisté útočí obušky na řidiče a jeho SUV.

K incidentu došlu v úterý po druhé hodině ranní, asi deset bloků od místa, kde byl zastřelen Walter Wallace. Na záznamu je vidět konfrontace mezi demonstranty a muži zákona. Policii se podařilo převzít iniciativu a vytlačit demonstranty z ulice. Jakmile však policisté došli k černému SUV, které stálo téměř uprostřed silnice, na automobil rychle a tvrdě zaútočili. Rozbili mu skla a poškodili karoserii. Poté policisté vytáhli z auta řidiče, na kterého také zaútočili. To vše před zraky batolete, které policisté následně odnesli v náruči.

„Je evidentní, že se na tu událost budeme muset podívat,“ uvedla pro deník The Philadelphia Inquierer policejní komisařka Daniella Outlowová, podle které už incident vyšetřuje jednotka pro interní záležitosti.

Ze střelby se okamžitě udělalo politické téma

Situaci ve Filadelfii sledují i prezidentští kandidáti. Neuplynulo ani 24 hodin od tragické události a Trumpova kampaň pustila do éteru klip, ve kterém obviňuje demokratického kandidáta Bidena z „odmítnutí odsouzení násilí“. Biden přitom v prezidentských debatách i vystoupeních před svými příznivci apeloval, aby se lidé rabování a násilí nedopouštěli.

„To, čeho jsme svědky ve Filadelfii, je strašné. Starosta, či kdokoliv jiný, kdo dovolí lidem, aby kradli a rabovali, je také strašný,“ řekl Trump ve středu na konferenci v Las Vegas. Zároveň znovu upozornil na skutečnost, že většina měst, která podobné události zažívají, je vedená demokraty. „Nemůžete si to nechat líbit. A znovu se jedná o stát a město vedené demokraty,“ doplnil Trump.

Biden má v Pensylvánii náskok

Trumpovi se sice podařilo po poslední prezidentské debatě mírně snížit volební náskok svého rivala, stále ale na Bidena ztrácí v celostátním průměru deset procent. V samotné Pensylvánii, kde momentálně probíhají protesty, má Biden pětiprocentní náskok. Pro Bidena by v Pensylvánii hlasovalo 50 procent voličů, pro Trumpa by se vyslovilo 45 procent dotázaných.  Podobný náskok měla před čtyřmi lety i Hillary Clintonová, volby v Pensylvánii nakonec ale vyhrál Trump. Na rozdíl od Hillary Clintonové má bývalý viceprezident voličskou podporu stabilní.

Tagy: