S medvědy se potýkáme denně, tragédie byla otázkou času. Starosta promluvil o smrti houbaře

V lesích okolo Liptovského Mikuláše na Slovensku žije mnoho medvědů.

Medvěd zabil houbaře na Slovensku

Starostu slovenské obce Hybe, kde v sobotu medvěd usmrtil pětapadesátiletého houbaře, tragédie velmi zasáhla. Současně však uvedl, že podobný incident byl „jen otázkou času“. Obyvatelé se prý s těmito šelmami potýkají dennodenně. Případem se zabývá specializovaný tým při ministerstvu životního prostředí, jehož úkolem je podobným nehodám předcházet. Píše o tom web Nový čas.

Zesnulý 55letý Stanislav, který vyrazil s kamarádem na houby, pocházel z města Ilava u Trenčína. K smrtelnému zranění došlo právě na katastrálním území obce Hybe, a to v sobotu před polednem.

ČTĚTE TAKÉ: Covid tvořili i na Ukrajině, vakcíny jsou biologická zbraň, tvrdí „Ficův konspirátor“ Kotlár

Starostu Karola Pavlíčka nešťastný incident velmi zasáhl. Přesto však podobnou tragédii očekával. „Bohužel, byla to jen otázka času. S medvědy se tu potýkáme dennodenně,“ uvedl pro web Nový čas. Před půl rokem obec zařídila odstřel jedné z šelem. „V okolí jich tu však pobíhá několik,“ upozornil Pavlíček.

Lidé podle něj vyrážejí do okolních lesů hlavně teď, protože začaly růst houby. „Jenže v tomto období vrcholí medvědům příprava na zimní spánek. Ve snaze najít potravu mohou být podráždění,“ vysvětlil starosta a dodal, že sobotní incident je obrovskou tragédií.

Střet muže s divokým zvířetem, který skončil smrtí, vyšetřuje i Zásahový tým pro medvěda hnědého, který spadá pod slovenskou Státní ochranu přírody. „Aktuálně jsme posílili zásahové týmy v lokalitě, jejich úkolem je detailně monitorovat okolí. Je velká šance, že se na místo útoku vrátí ten stejný medvěd,“ cituje web noviny.sk Štefana Kyselu, generálního ředitele úřadu při tamním ministerstvu životního prostředí.

Jde o druhý případ v historii Slovenska, kdy setkání s medvědem skončilo pro člověka smrtí. K prvnímu došlo v roce 2021 ve stejné oblasti. Šelma způsobila muži vážná zranění, kterým později podlehl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podvodníkům z balkonu hodila miliony. Seniorka ze Slovenska si myslela, že pomáhá vnukovi

Tagy: