Smrt nás kosí. Pokud se vám někdo nedusí pod rukou, neuvěříte, popsala vrchní sestra

Rozmáchla se tu smrt a velkou kosou předvádí, jak nás tu všechny pokosí, popsala ve videu z cyklu Odpovědi od plic zveřejněném na Twitteru vrchní sestra plicního oddělení Nemocnice Karlovy Vary Lucie Škodáčková. Zároveň vyzvala ty, kteří koronavirovou situaci nevnímají jako závažnou, ať se přijdou přesvědčit, jak strašné je dívat se do očí pozůstalým, kteří se nestihli rozloučit s nemocným.

Zdravotní sestra z Karlovarska si na smrt během svého povolání zvykla, ale v současné době je to podle ní jiné. „Tohle prostě není normální. Rozmáchla se tu smrt a velkou kosou předvádí, jak nás tu všechny pokosí. Není to tak, že někdo je rizikový a někdo ne, je to ruská ruleta,“ vysvětlila ve videu. Projekt vznikl ve spolupráci Karlovarské krajské nemocnice a hasičů z Karlovarského kraje, kteří od podzimu pomáhají v krajských nemocnicích.

„Lidem, kteří nevnímají tuto situaci jako závažnou, rozumím. Jsou zavřeni doma, jsou omezení, nikam nemohou. Přes zdi do nemocnic vidět není. Pokud se vám někdo pod rukou nedusí, tak tomu neuvěříte,“ popsala dále vrchní sestra plicního oddělení z karlovarské nemocnice. „To nejde obejít. Je to nemoc. Něco, co nevidíme. Může se to týkat každého, nikam to nezavřete,“ zdůraznila.

Podle ní jsou přístupy odmítačů vůči zdravotníkům nefér. „Ať se přijdou podívat do očí všem pozůstalým, kteří se nestihnou rozloučit s nemocným. Přijdou si převzít ve vaku věci člověka, u kterého si mysleli, že bude ještě 20 let žít. Je strašné těm lidem předávat pozůstalost,“ popala chvějícím se hlasem Lucie Škodáčková.

Ta ve videu zároveň zdůraznila, že se s kolegy snaží, aby každý pacient odešel domů. „To je náš velký cíl,“ dodala.

Tagy: