Sebepoškozování, výhrůžky i dušení do bezvědomí. Nebezpečné výzvy na sítích cílí i na děti

Ani odborníci se zatím neshodli na tom, jak dlouho a v jakém věku by děti na mobilech měly být

Nebezpečné výzvy na sociálních sítích

Nebezpečných výzev, které jsou lákavé především pro děti a mohou ohrozit jejich zdraví, se objevilo na sociálních sítích v posledních letech několik. Některé z nich dokonce otevřeně nabádají mladistvé k plnění řady úkolů, které mohou vyústit až v pokus o sebevraždu. Na co si dát pozor a jak takové situaci předejít? Diskuzi o tomto problému vyvolal nebezpečný trend imitace piercingů, který se objevil na síti TikTok. V souvislosti s ním skončilo ve Fakultní nemocnici v Motole pět dětí, dvě zřejmě budou muset na operaci.

Skořicová výzva

Tato výzva v prostoru sociálních sítí byla populární hlavně po roce 2010, nejvíce známá mezi uživateli však byla v roce 2012. Její součástí byla plná lžíce mleté skořice. Tu museli uživatelé celou spolknout a natočit se při tom.

K TÉMATU: Máme se v Česku parádně, napsala Drábová. Dočkala se kritiky za svůj plat, reagoval i Kalousek

Jenže organismus na takové množství koření reaguje podrážděním, jelikož nedokáže v ústech vyrobit dostatečné množství slin. Člověk se tak začne dusit, ale nesmí se napít. Děti, které tuto výzvu plnily, se často dusily a kašlaly. Nepříjemným efektem bylo také pálení v nose a ústech.

„Při dušení je možné skořici vdechnout, což může vést i k zánětu plic, v ojedinělých případech i k jejich trvalému poškození,“ varovala lékařka Kate M. Cronanová.  „Děti končily v nemocnicích,“ upozornila ve vysílání CNN Prima NEWS dětská lékařka Michala Knězková.

Modrá velryba

Spíše než o výzvu se v případě takzvané Modré velryby jednalo o řadu úkolů, které museli uživatelé sociální sítě plnit. Jejich součástí bylo často i sebepoškozování, lidé měli následné rány vyfotit. Ačkoliv šlo původně o nevinná zadání, v komunitě mladých uživatelů se objevili i administrátoři drsnějších skupin, v nichž se sdílel explicitní obrazový materiál, například řezných ran, popisuje web e-bezpeci.cz. Knězková připomněla, že se šířením výzvy zabývala i česká policie.

Pomoc při sebevražedných myšlenkách

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111. Linka funguje nonstop, anonymně a zdarma pro děti a studenty do 26 let. Česká asociace pracovišť linek důvěry zase nabízí seznam všech aktuálně sdružených linek, kdy si vyberete podle cílové skupiny nebo zaměření na jednotlivá témata.

Asociace poradců pro pozůstalé zase poskytuje profesionální a nestranné služby pro truchlící. Další odkazy a kontakty na jednotlivé poradny či krizová centra například ve větších městech naleznete přehledně na webu Sebevraždy.

Nebezpečná hra se do evropského prostoru dostala z ruských sítí. Právě tam se mezi uživateli začaly šířit články o mladistvých Rusech, kteří si sami vzali život, což celý nebezpečný trend odstartovalo. Původní tvůrci se proti brutálním úkolům vymezili a zdůraznili, že mělo jít o marketingový tah.

I když se neprokázalo, že by s internetovou skupinou úzce souvisel jakýkoliv případ sebevraždy mladistvých, zůstává tato její stinná stránka stále velkým nebezpečím pro mladé uživatele.

MOMO výzva

„Uživatelé (především děti), kteří se do této hry zapojí, jsou kontaktováni prostřednictvím různých profilů Momo na sociální síti WhatsApp a vyzváni, aby provedli několik nebezpečných úkolů. Pokud hráči odmítnou úkoly splnit, případně se jim úkoly splnit nepodaří, dojde k vyhrožování a vydírání,“ popsali další nebezpečnou hru preventisté webu e-bezpeci.cz.

Lidé, kteří tuto „challenge“ provozují, vyhrožují uživatelům, že ublíží i jejich blízkým. K tomu často připojují děsivé obrázky mrtvol nebo zohyzděných těl. Tváří této výzvy se stal děsivý obrázek ženy s vypoulenýma očima, ptačím tělem a pařáty – ve skutečnosti jde však o sochu, kterou vytvořila japonská firma Link Factory zabývající se speciálními efekty.

Výzva „blackout“

V souvislosti s touto nepochopitelnou „hrou“ dokonce několik dětí zemřelo. Cílem je dusit se buď vzájemně nebo samostatně, a to až do bezvědomí. Uživatelé nejčastěji využívají pásky. Na začátku roku 2021 zemřela v Itálii při plnění této výzvy desetiletá školačka.

Výzva sůl a led

Uživatelé si v rámci této výzvy pokládají na posolené místo na těle, nejčastěji ruce, ledové kostky. Chemická reakce, která následuje, může způsobit popáleniny nebo omrzliny.

„Falešný piercing“

Na síti TikTok je aktuálně populární výzva nabádající uživatele k tomu, aby imitovali piercing, třeba za pomoci magnetů. S falešným šperkem poté většinou někoho nachytají, celý „prank“ natočí a později zveřejní.

Často se jedná o falešný piercing jazyka, kdy si na něj účastníci položí malé magnetky. Jenže při neopatrné manipulaci hrozí spolknutí. K tomu došlo i v případě pěti dětí, které skončily v péči lékařů v pražském Motole.

„Při spolknutí více magnetů nebo magnetu a kovového předmětu hrozí jejich spojení, které může k sobě přitáhnout například žaludek a střevo a způsobit jeho poškození nebo dokonce proděravění, zánět a v některých případech i ohrožení života,“ varovali lékaři v příspěvku na Instagramu.

V případě jedné pacientky vyšly železné kuličky z těla samy, další pacienti jsou však nadále hospitalizováni. „Dva z nich budou v pátek pravděpodobně akutně operováni,“ dodali lékaři. Případ se dokonce dostal do povědomí i ve Francii.

Expertka: Vysvětlete dětem rizika a důvody omezení

A jak předejít tomu, aby děti podobným svodům na sítích podlehly? „Základem je dodržování věkových hranic na sociálních sítích. Aplikace mají stanovené hranice 12 let. Ráda bych vyzvala rodiče, aby využívali funkci rodičovské kontroly, protože nebezpečných výzev je opravdu mnoho,“ apeluje Knězková.

Spolu s tím je však nutné dětem vše vysvětlit a o problému s nimi mluvit. „Je třeba jim vysvětlit důvody věkových hranic, aby to nevnímaly jako prostý zákaz. Musí znát rizika, která na ně ve světě sociálních sítí mohou čekat,“ zdůraznila odbornice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nebezpečný trend na TikToku. V pražské nemocnici skončilo několik dětí, čeká je akutní operace

Tagy: