Vláda chce změnit podmínky pro výplatu ošetřovného. Kdy na něj lidé ztratí nárok?

Omezení ošetřovného při hospitalizaci

Omezení ošetřovného při hospitalizaci

Národní radě osob se zdravotním postižením se nelíbí plán Ministerstva práce a sociálních věcí, které chce od příštího roku změnit pravidla pro výplatu ošetřovného. Lidé pečující o blízkého člověka by na něj neměli mít nárok po dobu jeho pobytu v nemocnici. Jenže taková osoba se často stará o druhého na plný úvazek a nemá žádný jiný příjem.

Maximální doba, kdy může pečující pobírat dlouhodobě ošetřovné, bez ohledu na to, jestli je ošetřovaná osoba v nemocnici, nebo ne, je devadesát dní. „Podle navržené novely zákona o nemocenském pojištění nebude dlouhodobé ošetřovné za dny hospitalizace poskytováno jako dosud. Nově se podpůrčí doba 90 dnů hospitalizací přerušuje,“ uvedl vedoucí oddělení mediální komunikace ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

ČTĚTE TAKÉ: Krysí žloutenka na severní Moravě: Hygienici zaznamenali další případ, na co si dát pozor?

S neplacením ošetřovného po dobu hospitalizace nemocného ale nesouhlasí Národní rada osob se zdravotním postižením. Hlavně proto, že pečující ve většině případů nemají žádné jiné příjmy. Nemohou chodit do práce, protože o svého blízkého se starají celé dny i noci, velmi často se o ně starají i v nemocnici. „Bude mít vlastně vyšší náklady, protože bude muset do nemocnice třeba dojíždět, bude tam od rána do večera, pak odjede domů a pak zase znovu,“ popsala pro CNN Prima NEWS předsedkyně a odborná garantka Unie pečujících Zdeňka Michálková.

„Správně by měli platit minimální sociální a zdravotní pojištění, ale dnes to minimum dohromady dělá mezi čtyřmi až pěti tisíci korun měsíčně,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Opozice pro krácení ošetřovného také nechce zvednout ruku. „Je potřeba to upravit tak, aby ten člověk, který je pečující, nebyl bit na tom, že se třeba stane něco manželovi či manželce, bude hospitalizován a zůstane bez prostředků,“ řekl pro CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Aleš Juchelka (ANO). „V tomto případě by se nabízela po tu dobu hospitalizace, pokud by byla delší například než třicet dní, nějaká kompenzace právě pro pečující osoby,“ dodala pro CNN Prima NEWS poslankyně a místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD).

Pozměňovací návrh na svém zasedání projednával výbor pro sociální politiku. Jestli nakonec projde zkrácená výplata ošetřovného, by mělo být jasné do konce roku, protože celá novela o nemocenském pojištění by měla začít platit od prvního ledna 2025.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Africe tiká bomba, varuje WHO. Záhadný virus je horší než ebola, zabije téměř každého

Tagy:
zdraví nemocnice společnost pojištění politika CNN Prima NEWS ošetřovné hospitalizace rada zdravotní postižení zdravotnické zařízení Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Severní Morava vládní politika lékařská profese