Smůla českých tenistek: Vondroušová vypadla po kolapsu diváka, Muchová po zásahu aktivistů

Semifinále US Open přerušili aktivisté za klima.

Tenisový zápas přerušil aktivista za klima

Českým tenistkám se tentokrát na US Open lepila smůla na paty. Zatímco v noci na čtvrtek v zápase Markéty Vondroušové s Madison Keysovou zkolaboval v hledišti divák, při pátečním duelu Karolíny Muchové s Coco Gauffovou pro změnu protestovali aktivisté za klima. Jeden z nich si dokonce přilepil bosé nohy k betonové podlaze.

Čtvrtfinále US Open mezi Markétou Vondroušovou a Američankou Madison Keysovou ještě ani pořádně nezačalo, když ho přerušil rámus z hlediště, ve kterém zkolaboval jeden z diváků. „Tak děsivou věc jsem při zápase ještě nezažila, viděla jsem toho chlapa docela zblízka. Zkolaboval, klepal se, měl pěnu u pusy,“ cituje Vondroušovou web iSport.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Tenistka Vondroušová na US Open končí. Cestu do semifinále jí zavřela Keysová

Hra proto byla na osm minut přerušena a mladíka ošetřili záchranáři. Podle Americké tenisové asociace měl fanoušek zdravotní potíže již dříve a incident nesouvisel ani s dusnem, na které si účastníci letošního grandslamu často stěžují. Po ošetření byl muž odvezen do nemocnice, kde ho po kontrole propustili.

Obě tenistky po zápase přiznaly, že s nimi neobvyklá situace zacloumala, a měly problém se v následujících minutách duelu soustředit. Lépe se to však zřejmě povedlo Keysové a nad wimbledonskou vítězkou zvítězila 6:1 a 6:4.

A štěstí ve hře neměla ani Karolína Muchová během čtvrtečního semifinále US Open, které hrála proti Američance Coco Gauffové. Jejich hru na 49 minut přerušili čtyři ekologičtí aktivisté, kteří na začátku druhého setu začali hlasitě vykřikovat, zejména v momentech, kdy má být na kurtu ticho. „Zpočátku jsem si myslela, že fanoušci jen hlasitě fandí,“ uvedla podle webu ESPN Muchová.

Poté byli ale tři protestující v tričkách s nápisem „konec fosilních paliv“ ze stadionu bez větších obtíží vyvedeni. O něco těžší to ale bylo se čtvrtým aktivistou, který se bosý přilepil k betonu přímo na stadionu. Když se ho po déle než čtyřiceti minutách podařilo bezpečně odlepit od podlahy, byl i se svými kolegy vzat do policejní vazby.

Důvodem k protestu bylo podle slov protestujících poukázat na sponzory amerického grandslamu, kterým jsou velké korporace, jejichž politika přispívá ke globálnímu oteplování. Klimatičtí aktivisté už dříve narušili například loňské French Open a zápasy na začátku letošního roku ve Wimbledonu, kde travnatou hrací plochu posypali oranžovými konfetami a dílky skládačky, napsala CNN.

Američanka Gauffová v reakci na tento incident uvedla: „Vždy mluvím o tom, abyste kázali o tématech, kterým věříte. Proběhlo to nenásilně, a nemám proto důvod se zlobit,“ zastala se protestujících po vyhraném zápase, kde zvítězila nad českou tenistkou 6:4 a 7:5.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pořádným kolotočem emocí si na US Open prošla Markéta Vondroušová

Tagy: