Smutné výročí. Den, který Karlu Gottovi změnil život. Nic už nebylo tak jako dřív

Před pěti lety, 27. října podstoupil zpěvák v pražském IKEM kvůli břišním problémům operaci. Během zákroku však lékaři zjistili, že trpí rakovinou mízních uzlin, která se mu nakonec stala osudnou. Ten den se Mistrovi život obrátil vzhůru nohama. Jak krutou diagnózu s nejistým výhledem nesl?

Už několik týdnů předtím se Karel Gott necítil dobře. Měl problémy s trávením, což ale tehdy nebral příliš vážně. Během léta absolvoval několik vyšetření, zdůvodňoval je jako běžnou prevenci. „Jsou taková období, kdy se nechám vyšetřit, abych věděl, při mém vytížení, jak daleko ještě mohu jít a co si dovolit. To mají lidé dělat už od svých 50 let, natož pak v mém věku,“ prohlásil k tomu zpěvák.

Jeho blízcí ovšem přiznávají, že už tehdy býval častěji unavenější a zdravotní problémy přibývaly. Nakonec skončil v nemocnici, kde byl kvůli náhlé příhodě břišní, po vyloučení kardinálních příčin, operován.

Zákrok dopadl dobře a první zpráva, kterou vydal jeho management, zněla povzbudivě a optimisticky. „Je stabilizovaný, zotavuje se a rehabilituje. Fanouškům a kolegům děkuje za milá a povzbuzující přání k brzkému uzdravení,“ prozradila jeho mluvčí Aneta Stolzová.

Statečně bojuje, psala Ivana

Šest dní poté ale přišel šok. Přednosta kliniky Marek Trněný oznámil zprávu, která zarmoutila celý národ. „Při operaci náhlé příhody břišní mu byl diagnostikován Non-Hodkinův lymfon jako příčina stavu. Byla zahájena cílená léčba tohoto onemocnění za použití nejmodernějších prostředků a za spolupráce týmu odborníků. V tuto chvíli nelze odhadnout, jak dlouho bude léčba trvat,“ uvedl v prohlášení s tím, že až do odvolání nemocnice nebude poskytovat žádné další informace.

„Celá rodina věříme, že i díky vaší podpoře bude mít Karel sílu se uzdravit. Moc vás zdraví a statečně bojuje, protože vás nechce zklamat. Zvládly to jiné rodiny, zvládneme to společně také,“ napsala na Gottův facebookový profil manželka Ivana.

Před malými dcerami se choval, jako by se nic nedělo

Po měsíci a prvních výsledcích léčení to vypadalo slibně a zdálo se, že terapie zabírá. Zpěvák po svém onemocnění dokonce poskytl první rozhovor. „Rakovina se sice rozšířila, ale naštěstí nezasáhla žádné orgány. Lékaři říkají, že má šance na přežití je 90 procent. Pevně věřím, že se uzdravím,“ svěřil se německému časopisu Bild.

Promluvil také o tom, jak se vyrovnává s náročnou léčbou. „Pomalu mi vypadávají vlasy. To jsem čekal. Teď ale není čas na to, abych byl marnivý. Jde o můj život. Před malými dcerami se snažíme chovat, jako by se vůbec nic nedělo. Nechci před nimi naříkat, všechno musí normálně fungovat dál. Když jsem se vrátil domů po první chemoterapii, chovali jsme se k sobě stejně. Normálně jsme se bavili a hráli hry,“ poznamenal Gott.

Už tehdy prohlásil, že je se smrtí smířený. „V nemocnici se mi promítl celý můj život jako film. Pomyslel jsem si, že jsem viděl celý svět, měl jsem hezký život a skvělou kariéru. Jestli mám teď odejít, tak to tak má být a já jsem připravený,“ uvedl zpěvák.

Na konci února ukončil sérii chemoterapií a netrpělivě se čekalo na výsledky. V polovině března pak přišla velmi radostná zpráva. „Pan Karel Gott absolvoval v nemocnici plánované finální vyšetření. Podstoupil magnetickou rezonanci a CT, které potvrdily, že nádorové onemocnění zcela vymizelo,“ oznámila mluvčí Stolzová.

Všichni doufali, ale rakovina udeřila znovu

Zpěvák zářil štěstím a věřil, že to nejhorší má za sebou. „Mám obrovskou radost, protože dnešní výsledky posílily mou naději, že se opět vracím do života. Nyní mě samozřejmě bude čekat velmi důležitá rekonvalescence, pravidelně budu docházet na kontroly v nemocnici, ale na co se těším nejvíce, je, že pozvolna začnu s hlasovou rehabilitací. Právě s ohledem na mé onemocnění musím zvážit, kam až budou moje síly stačit. Mojí ctižádostí je vrátit se na jeviště v takové formě, kterou u mne lidé znají a právem očekávají a nechci být litován a tolerován, že nemoc poznamenala můj výkon. Do té doby si budu užívat se svou rodinou,“ prohlásil na svém facebookovém profilu Karel Gott.

Po třech letech bohužel rakovina v jiné formě udeřila znovu. Pár týdnů před svou smrtí oznámil, že trpí akutní leukémií, a podstupuje ambulantní léčbu. Přestože se se závažnou chorobou rval opět velmi statečně, tento boj už nevyhrál...

Tagy: