Válku na Ukrajině vyřeším za den a zachráním svět. Trumpovy bizarní sliby pobuřují politiky

Válku na Ukrajině vyřeším za jeden den, postavím města s létajícími auty a zachráním svět. Tak zní nejnovější předvolební sliby bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Pro řadu kolegů z republikánské strany jsou však taková prohlášení už příliš.

Donald Trump chce být opět prezidentem. Ačkoliv jsou další volby nové hlavy státu za téměř dva roky, intenzivně už vede kampaň. A rozhodně neztrácí svou proslulou sebejistotu. „Stojím zde a jsem jediný kandidát, který může slíbit, že zabrání, a to velice snadno, třetí světové válce. Velice snadno,“ prohlašoval Trump.

Na konferenci amerických konzervativců o víkendu dokonce nastínil své řešení války na Ukrajině. „Tento problém vyřeším, a to raz dva. Nezabere mi to víc než jeden den. Vím přesně, co jim mám říct, vycházím s nimi velmi dobře,“ zdůrazňoval, aniž by přiblížil, koho konkrétně myslí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poruší Stanjura předvolební slib? Plán zvýšit daň z nemovitosti naráží u ODS

„Trump se nepochybně snaží získat hlasy těch, kteří jsou k americké pomoci Ukrajině skeptičtí. A je to pořád podobný narativ, se kterým vyhrál v roce 2016 volby – ‚Amerika na prvním místě‘,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS amerikanista Jakub Lepš.

Tento přístup stále funguje: počet Američanů, kterým se pomoc Ukrajině zajídá, roste. Některé Trumpovy sliby ale působí až bizarně, třeba ten, že od píky vybuduje deset supermoderních měst s létajícími auty. „Stejně tak, jako USA vedly automobilovou revoluci v minulém století, chci zajistit, aby Spojené státy – ne Čína – vedly revoluci ve vzdušné mobilitě,“ sděloval své ambice.

Trump ale ztrácí podporu v republikánské straně, a to jak příliš divokými sliby, tak i útoky do vlastních řad. „Musíme mít alternativy k Donaldu Trumpovi. Nemáme zapotřebí nechat se vést do budoucnosti arogancí a pomstou,“ prohlásil bývalý republikánský guvernér Arkansasu Asa Hutchinson.

Republikánský guvernér New Hampshiru Chris Sununu zase uvedl, že se s Trumpem ve volbách počítá: „Ale nebude nominován naší stranou. To se zkrátka nestane.“ Situaci vystihuje, že kdysi prestižní konference konzervativců působila poloprázdně. Mnoho republikánských špiček raději nedorazilo.

Tagy:
prezidentské volby Ukrajina kampaň Republikánská strana USA Donald Trump Jakub Lepš Třetí světová válka ruská invaze na Ukrajinu Asa Hutchinson Chris Sununu